Svijet
0

Četvorica optuženih za neuspjele napade u Londonu danas pred sudom

NINA
Četvorica muškaraca, uključujući trojicu osumnjičenih bombaša, pojavit će se na sudu pod optužbom da su sudjelovali u zavjeri za ubistvo koja se odnosi na neuspjele napade u Londonu 21. jula.

Protiv osumnjičenih za napade u podzemnoj željeznici i autobusu, dvadeset sedmogodišnjeg Muktara Saida Ibrahima i dvadeset trogodišnjeg Ramzija Mohammeda optužnica je podignuta jučer, a protiv dvadeset četverogodišnjeg Yasina Hassana Omara u subotu.

Uz optužbu za sudjelovanje u zavjeri za ubistvo, spomenuta trojica su optužena i za pokušaj ubistva te za sudjelovanje u zavjeri za prouzročenje eksplozija i posjedovanje eksplozivnih materija.

Ibrahim, inače stanovnik sjevernog Londona sumnjiči se za neuspio napad u autobusu, dok se Omar i Mohammed, također Londončani, sumnjiče za napade u podzemnoj željeznici na stanicama Warren Street i Oval.

Tridesetdvogodišnji Manfo Kwaku Asiedu optužen je u nedjelju u vezi s neeksplodiranom eksplozivnom napravom pronađenom u parku u zapadnom Londonu 23. jula.

Asiedu, također stanovnik sjevernog Londona, optužen je za sudjelovanje u zavjeri za ubistvo i zavjeri za prouzročenje eksplozija, a u vezi s pronađenom neeksplodiranom napravom u parku Little Wormwood Scrubs.

Još dvojica muškaraca - Siraj Yassin Abdullah Ali i Wharbi Mohammed osumnjičeni su u nedjelju za pomaganje u izbjegavanju hapšenja i također će se danas pojaviti na sudu u Londonu.

Četvrti osumnjičeni Osman Hussain, poznat i kao Hamdi Isaac, koji je navodno neuspjeli bombaš iz voza podzemne željeznice na stanici Shepherd's Bush, nalazi se u zatvoru u Italiji.