Svijet
0

Četiri Palestinca ubijena u zračnim napadima u pojasu Gaze

FENA
Četiri Palestinca su ubijena u nedjelju ujutro u napadima izraelskog zrakoplovstva na sjeveru Pojasa Gaze, saopćili su palesinski bolnički izvori.

Tri Palestinca, civila, koji su radili u sektoru Jabaliye, ubijeni su dok su se nalazili blizu kontejnera, koji su koristili za garderober a u koji su držali svoje stvari, saopćili su isti izvori.

U drugom zračnom napadu u istom sektoru, aktivista Islamskog džihada Bassem Khadura je poginuo dok je drugi pripadnik te radikalne grupe teško povrijeđen nakon trećeg zračnog napada, saopćili su isti izvori.

Izraelski vojni glasnogovornik je precizirao da je izraelsko zrakoplovstvo pokrenulo dva napada na grupu Palestinaca, odgovornih za ispaljivanje tri rakete koje su eksplodirale na jugu Izraela, bez žrtava i šteta.

Ured palestinskog predsjednika je osudilo "ove zločine", koji ugrožavaju pregovore, koji su u toku o međunarodnom mirovnom sastanku, koji se očekuje do kraja godine u Annapolisu, u trenutku dok američka državna tajnica Condoleezza Rice obavlja svoju osmu misiju po regionu.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeina je apelirao na Riceovu da "utiče da se prekine s takvim ubijanjem te da spriječi da se sastanak u Annapolisu pretvori u ciklus nasilja i agresije".