Pitanje legitimiteta
387

Češki predsjednik: Nakon neuspjeha u Afganistanu rast će nepovjerenje prema NATO-u

SRNA
Miloš Zeman (Foto: EPA-EFE)
Miloš Zeman (Foto: EPA-EFE)
Češki predsjednik Miloš Zeman smatra da NATO nije bio uspješan u Afganistanu te da je time doveden u pitanje legitimitet ove vojne alijanse.

Zeman se založio da se Češka fokusira na nacionalnu odbranu, a ne da "rasipa novac" na NATO.

Češka se obavezala da do 2024. godine poveća vojnu potrošnju na dva posto bruto domaćeg proizvoda, što je ciljni nivo Alijanse, ali je vlada u junu saopćila da se taj rok ne može ispuniti zbog ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Zeman je rekao da je glavna uloga NATO-a borba protiv globalnog terorizma, ali da NATO sada nije bio uspješan u tom zadatku.

"Nepovjerenje prema NATO-u, koje ima veliki broj članica, rast će nakon ovoga iskustva, jer oni će reći ako ste propali u Afganistanu, gdje je garancija da nećete propasti i u bilo kojoj drugoj kritičnoj situaciji", poručio je Zeman.

Podsjećamo, talibani su ponovo ovladali Afganistanom, a to se desilo nedugo nakon što se američka vojska počela povlačiti iz ove zemlje. Vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država je trajala skoro 20 godina i bila je reakcija na teroristički napad iz 11. septembra 2001. na ovu zemlju.