{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cerić na konferenciji u Mekki: Suočeni smo s ozbiljnim izazovom opasne ideologije

F
23.2.2015. u 15:32
176
71
Cerić na konferenciji u Mekki: Suočeni smo s ozbiljnim izazovom opasne ideologije
176
Cerić na konferenciji u Mekki: Suočeni smo s ozbiljnim izazovom opasne ideologije
Islamofobija nas je probudila i ujedinila u odbrani uzvišenih vrijednosti islama, ali nas islamofanija zbunjuje i razjedinjuje i zato je mnogo opasnija i prijeti da uništi ono najbitnije u našoj kulturi i tradiciji, a to su suživot i tolerancija - izjavio je Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa obraćajući se danas svjetskoj ulemi na globalnoj konferenciji u Mekki o temi "Islam i borba protiv terorizma“.
Na konferenciji, koju je, pod pokroviteljstvom kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziza Al Sauda, organizirala Muslimanska svjetska liga – Rabita, Cerić je podnio referat o temi "Šovinističko sektaštvo i politički ekstremizam“.

Cerić smatra da su sektaški šovinizam i politički ekstremizam fenomeni koji razaraju tkivo muslimanske zajednice, društva i zemalja, te obrazlaže da šovinisti i ekstremisti nude bol, patnju i beznađe, nude haos pozivajući se na vjeru, koja je apsolutno čista od njihovih riječi i njihovih djela.

Također, pojašnjava dalje Cerić, politički ekstremizam otuđuje ljude od njihovog prava na aktivno sudjelovanje u kreiranju njihove vlastite sudbine.

"Ekstremizam uopće je zlo koje uništava zajedništvo u društvu i državi", naglasio je Cerić i dodao da je neophodno identificirati uzroke sektaškog šovinizma i političkog ekstremizma, kojeg ne treba svoditi na priču o izgubljenim i nezaposlenim mladićima i djevojkama, niti to treba minimizirati kao prolazni trend.

Cerić primjećuje da smo suočeni s ozbiljnim izazovom svojevrsne ideologije, koja je nastala kao mješavina istine i laži i kao izraz želje za moći, a niti su različita tumačenja vjere ovovremena pojava iz čega su nastale različite vjerske sekte, niti su različita politička mišljenja iz kojih nastaju različiti politički sistemi od jučer.

"Kroz sva ta iskušenja su prošle mnoge generacije i došle do spoznaje da nema alternative suživotu pripadnika različitih vjerskih zajednica i političke tolerancije. To su civilizacijske norme koje imaju svoje utemeljenje u svetim knjigama i svetom ljudskom iskustvu", naglasio je dr. Cerić.

Istakao je da ni šovinizam ni ekstremizam apsolutno nemaju uporište u svetim knjigama, niti imaju veze sa kulturom i tradicijom, koja baštini svjetsku civilizaciju.

"Te dvije pošasti su posljedica ljudskih slabosti i poroka, koje se mogu liječiti ako smo u tome iskreni i pošteni prema sebi i drugome", zaključio je Cerić.

Osim Cerića, na današnjem dijelu zasjedanja referate su podnijeli i Isamuddin Al-Bašir, predsjednik Fikhske akademije u Sudanu, Abdusselam Al-Ubadi, potpredsjednik Islamske svjetske fikhske akademije i Nuruddin Al-Khadimi, bivši ministar za vjerska pitanja Tunisa, saopćio je Ured za odnose s javnošću Mustafe Cerića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: