{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čelnik Vatikanske banke žrtva Vatileaksa?

S
28.5.2012. u 09:59
1
5
Čelnik Vatikanske banke žrtva Vatileaksa?
1
Čelnik Vatikanske banke žrtva Vatileaksa?
Ettore Gotti Tedeschi, čelnik Vatikanske banke, morao je da napusti svoju dužnost, a razlog zna samo grupa najviših zvaničnika crkve, jer je to banka koja pomno skriva sve – pa i mutne poslove.
Italijanski mediji nagađaju da je i ova ostavka povezana sa takozvanim Vatileaks skandalom. Naime, mediji su do detalja dolazili do povjerljivih spisa Svete stolice, uključujući i Finansijsko poslovanje Vatikana.

Ali, određenu ulogu mogle bi da imaju i pređašnje istrage protiv direktora Vatikanske banke zbog prekršaja propisa protiv "pranja novca", makar te istrage bile i obustavljene.

Vatikanska kovanica eura je raritet, ali tamošnja banka upravlja milijardama
Zapravo ni drugi bankari ni stručnjaci za banke ne znaju tačno šta da misle o Vatikanskoj banci.

"To je sasvim jedinstvena banka. Banka koja upravlja milijardama, a nadzire i brojne nekretnine", objašnjava Wolfgang Gehrke, predsjednik Finansijskog centra Bavarske, i dodaje:

"Ta banka je aktivna na Finansijskim tržištima u ime Vatikana i posebna je po tome što je to vjerovatno jedna od najnetransparentijih banaka na svijetu".

Tom "jedinstvenom bankom" katoličke crkve mnogo se bavio italijanski novinar Gianluigi Nuzzi U svojoj knjizi "Vatikan d.d." on piše o uticaju Vatikanske banke na politiku, o "pranju novca", o navodnom učešću u likvidacijama nepoželjnih i o vezama sa još mutnijim poslovima maFije i organizovanog kriminala - navodi Deutsche Welle.

I bivši italijanski premijer Giulio Andreotti imao je tajni račun kod te Finansijske institucije preko kojeg je prošlo više od 60 miliona eura.

Ettore Gotti Tedeschi takođe nije želeo ništa da kaže o razlogu ostavke i to, kako se izrazio, "iz ljubavi prema papi". Na taj položaj je došao jer je važio za stručnog i poštenog bankara, ali sada je italijanskoj novinskoj agenciji Ansa rekao: "Bolje da ćutim, inače ću reći ružne stvari".

Upravo je ovaj bankar 2009. iz španske banke Santander doveden u Vatikansku banku kako bi "očistio" probleme u crkvenoj Finansijskoj instituciji.

Kako je objavljeno, "uprkos ponavljanim upozorenjima" on nije ispunio "određene zadatke od izuzetne važnosti". Šta to znači, Vatikan nije želeo da objašnjava pa su tako još više "narasla krila" raznim spekulacijama i nagađanjima.

Šta se zapravo dogodilo - da li je Tedeschi krenuo "starom" tradicijom mutnih poslova ili potpuno suprotno od toga - možda je bio previše revnostan u "čišćenju" pa je tako izazvao bijes mnogih moćnika u crkvi, o tome javnost i mediji mogu samo nagađati.

Italijanski novinar Nuzzi objašnjava da se u svojoj knjizi bavi (ne)djelima banke prije pontifikata ovog pape Benedikta Šesnaestog. Ali, dodaje da je i ovaj papa, baš kao i svi njegovi prethodnici, nastavio sa tradicijom zida ćutnje o Finansijskim poslovima crkve – što već po prirodi same stvari pogoduje ucjenama, korupciji i "pranju novca".

Oni koji znaju šta banka zaista radi – malobrojni su. Jedan od njih je Tedeschi, a drugi su članovi nadzornog odbora Vatikanske banke.

O sadašnjem poslovanju Vatikanske banke, još uvijek se zna veoma malo. Zapravo se ne zna ni da li je hapšenje papinog ličnog sobara Paola Gabrielea koji je optužen za krađu tajnih podataka iz Vatikana i njihovo objavljivanje na Vatileaksu povezano s ostavkom Tedeschija i na koji način.

Ali, Vatikan je mjesto gdje već dva milenijuma sakupljaju iskustva kako da čuvaju tajne. A ako već postoji "tajna vjere", onda je logično da postoji i "tajna riznice Vatikana", koja bi lako mogla ostati daleko od očiju javnosti još koji milenijum ili dva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: