{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko stoji iza papinog "smjernog" batlera?

S
4.6.2012. u 11:12
0
2
Ko stoji iza papinog "smjernog" batlera?
0
Ko stoji iza papinog "smjernog" batlera?
U Italiji ne jenjava afera VatiLeaks, koja je povezana sa hapšenjem Paoloa Gabrielea, ličnog batlera pape Benedikta Šesnaestog - batler je optužen da je bio "krtica" i "izdajnik" koji je u javnost puštao informacije u vezi sa papom.
Intrige, izdaja i tajna dokumenta - cijela priča zvuči kao da je napisao neki pisac kriminalističkih romana.

U aferi VatiLeaks riječ je o korupciji, pronevjeri, lošem upravljanju pa čak i o mogućem planu za atentat na papu.

„Hapšenje Gabrielea dramatični je vrhunac afere, jer sem njega ne postoji niko drugi ko je papi u tom smislu bio bliži", rekao je glavni urednik Katoličke novinske agencije Ludwig Ring-Eifel.

Paolo Gabriele radio je kao batler pape od 2006. godine. Taj 46-godišnjak bio je najverovatnije jedina osoba koja je papu svakodnevno viđala u njegovom „pidžama izdanju“, navodi talijanski list Libero.

Gabriele mu je pomagao prilikom odijevanja, posluživao obroke i pospremao njegovu spavaću sobu. I u javnosti je Gabriele vrlo često stajao tik do pape – na primjer ukoliko bi tokom javnih nastupa padala kiša pridržavao je papi kišobran.

On je, uz lične sekretare Georga Gansweina u Alfreda Xuereba, kao i četiri časne sestre, pripadao najužem krugu "papine porodice". Ta činjenica, kao i informacije iz knjige "Njegova svetost" (Sua Santita") televizijskog novinara Gianluigija Nuzzija, koja se našla u prodaji prošle sedmice, navela je policiju na batlerov trag.

Naime, ta knjiga sadrži ne samo povjerljiva pisma koja je papa primao, ali i sam pisao, već i razna druga povjerljiva dokumenta koja su nedavno osvanula na stranicama internet-portala VatiLeaks.

Riječ je, između ostalog, i o prepisci papinog sekretara Gansweina o prebacivanju novca sa računa Fondacije Ratzinger na račun Vatikanske banke. Nije bilo predviđeno da ta dokumenta budu sačuvana u arhivi Svete stolice pa zato tamo nisu ni registrovana, što znači da je "krtica" morala da ih pronađe direktno na stolu pape ili njegovog privatnog sekretara.

Drugim riječima, „izdajnik“ je morao da ima gotovo neograničen pristup papinim odajama. Istraga i pretresi koji su izvršeni u privatnim prostorijama Paoloa Gabrielea potvrdili su sve sumnje. Navodno je policija iz njegovog stana iznijela četiri kutije do vrha pune poverljivih dokumentima.

Međutim, ni nakon njegovog hapšenja priča još nije gotova. Naprotiv, čini se kao da je time otvoreno još više pitanja na koja do sada još nisu stigli konkretni odgovori - navodi Deutsche Welle.

S obzirom na to da Vatikan za sada "škrtari" po pitanju objavljivanja daljih informacija, italijanski mediji obajavljuje brojne teorije zavjere. Jedino u čemu se one za sada poklapaju, odnosno u čemu se većina autora teorija slaže jeste pretpostavka da Gabriele nije bio sam.

"On je vrlo jednostavna osoba koja ne bi imala ni mogućnosti, a ni volje da sama sve organizuje. Verujem da iza njega stoji neko ko se nalazi na nekom visokom položaju", uveren je stručnjak za Vatikan iz torinskog dnevnog lista "Stampa" Marco Tosatti.

Corriera della Sera navodi čak da se pod sumnjom nalazi jedan od kardinala, to je vrlo brzo demantovao portparol Vatikana Federico Lombardi.

Nagađanja i spekulacije oko moguće borbe za moć u Crkvi, odvijaju se i dalje punom parom.

Jedan od anonimnih izvora kojeg citiraju italijanski mediji konkretno navodi da je riječ o želji da se nađe protivteža kardinalu-sekretaru Tarcisiu Bertoneu koji navodno ima previše utjecaja i moći.

Bertone je navodno već otpustio ili premjestio nekolicinu saradnika u Vatikanu, između ostalih i guvernera grada Vatikana (on je sada vatikanski ambasador u Washingtonu) kako bi prikrio korupciju svojih sopstvenih saradnika.

"To premještanje guvernera bio je samo početak cijele priče", navodi rimski dnevnik.

I glavni urednik Katoličke novinske agencije Ludwig Ring-Eifel. vjeruje da se informacije objavljenje na stranicama VatiLeaksa u prvom redu odnose na Bertonea, na njegovu moć, način komunikacije i način vladanja.

"Bivši guverner ’stao je na žulj’ mnogima, pa nije ni čudo da je premješten u Washington. On je tražio više transparentnosti i efikasnosti pa je takoreći bio kažnjen zbog pokušaja promjena, odnosno, sukoba sa vladajućima na vrhu", kaže Ring-Eifel.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: