Svijet
0

Čelnici SAD-a i Njemačke danas u Bijeloj kući: Trump i Merkel će pokušati prevazići razlike

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel susrest će se danas u Bijeloj kući, prenosi Reuters.

Lideri SAD-a i Njemačke pokušat će naći zajednički jezik kada je u pitanju odnos prema Evropskoj uniji, NATO-u i borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Dugogodišnja političarka i novopečeni predsjednik SAD-a u prvom će zvaničnom sastanku raspravljati i o odnosima sa Ruskom Federacijom. Analitičari smatraju da će Merkel, koja će vjerovatno biti opreznija od Trumpa, pokušati pritisnuti američkog predsjednika da u praksi pokaže podršku Evropi i Evropskoj uniji.

Podsjećamo, Donald Trump je za vrijeme predsjedničke kampanje kritikovao Merkel zbog liberalne politike prema migrantima i izbjeglicama sa Bliskog istoka. On će šeficu najveće evropske ekonomije pokušati uvjeriti da je budućnost NATO-a u proporcionalno jednakom plaćanu "članarine" što su mnoge manje zemlje do sada izbjegavale.

Merkel je imala dobre odnose sa Trumpovim prethodnicima, Goergeom Bushom i Barackom Obamom, pa se s razlogom smatra da će i sa novim predsjednikom SAD-a ona probati naći zajednički jezik bez obzira na razlike u političkom spektru.