Svijet
31

Čelnici Lufthanse i Germanwingsa: Šokirani smo, Lubitz je prošao sve testove

Piše: M. N.
Thomas Winkelmann i Carsten Spohr (Foto: AFP)
Thomas Winkelmann i Carsten Spohr (Foto: AFP)
"Nakon što je analizirana snimka Germanwings leta 9525 u Lufthansi smo ostali bez teksta saznavši da je kopilot namjerno srušio avion", kazali su direktor Lufthanse Carsten Spohr i direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann na konferenciji za novinare.

Snimci razgovora otkrili su kako je kapetan napustio kokpit i nije mogao ući nazad. Njegov kolega kopilot Andreas Lubitz nije mu dozvolio da uđe te je aktivirao spuštanje.

"To nas je ostavilo bez teksta, sve nas u Lufthansi i Germanwingsu. Šokirani smo. Nismo mogli ni zamisliti da će se dogoditi ova nesreća, a kamoli da će biti još gore. Obojica pilota su prošla sve testove, išli su u avijacijsku školu u Bremenu i Arizoni", rekao je Spohr.

Kopilot je prošao sve provjere, uradio medicinske testove i testove leta.

"Njegov rad je bio savršen i nikada nije bilo primjedbi. Ovo je zaista veliki šok jer smo ga cijenili kao kvalitetnog i kvalificiranog radnika. Možemo samo spekulirati šta je bilo, ali ne znamo zašto je kopilot ovo uradio. Ovo je užasan događaj za našu kompaniju", kazao je Spohr.

Obojica pilota su prošla testove, išli u avijacijsku školu u Bremenu i Arizoni. Kopilot je počeo trening 2008. godine i kratko je prekinuo, no vratio se procesu.

"Kopilot je od 2013. godine u Germnawingsu. Prošao je sve provjere, zdravstvene testove i testove leta. Njegov rad je bio savršen, nikada nije bilo primjedbi. Mi vrednujemo kvalitet i kvalifikacije i za nas je ovo zaista veliki šok", dodao je.

Iz ove aviokompanije kazali su kako će ostati fokusirani na istragu ove nesreće, te da će raditi na tome da razjasne sve što je ostalo nedorečeno.

"Vjerujemo da je ovo pojedinačni događaj. Svi vjerujemo u naše pilote i obuku koju prolaze. Ne sumnjamo u naš sistem jer je on siguran". zaključio je Spohr.