Uprkos pritiscima
10

Čelnici farmaceutskih kompanija poručili: Nećemo žuriti s vakcinom i žrtvovati sigurnost

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čelnici više farmaceutskih kompanija garantovali su u izjavama za medije da će poštovati sva sigurnosna pravila u utrci za razvoj vakcine protiv koronavirusa bez obzira na pritiske i požurivanja.

Barrons piše da se vlade širom svijeta nadaju da će što prije predstaviti vakcinu i početi s tretiranjem zaraze koronavirusom kojim je do sada zaraženo ukupno 26 miliona ljudi, a preminulo više od 860.000.

Međutim, taj osjećaj hitnosti je pobudio strah da bi farmaceutske kompanije i regulatori mogli požuriti u pronalasku vakcine zbog politizacije nauke iako ispitivanja moraju pokazati da su ona, ali i tretman liječenja sigurni i efikasni.

"Ništa nećemo preskočiti u tom procesu", obećao je generalni direktor Pfizera, Albert Bourla na videokonferenciji s novinarima.

Inače, Pfizer i njegov partner BioNTech se nadaju da će treću fazu ispitivanja potencijalne vakcine protiv koronavirusa završiti već narednog mjeseca.

Tada bi se trebalo znati da li je njena vakcina protiv koronavirusa efikasna čime se otvara i mogućnost da ona postane tema političkih kampanja uoči predsjedničkih izbora u SAD-u koji će se održati 3. novembra.

Također i ostalih nekoliko vodećih farmaceutskih stručnjaka na konferenciji za medije se obavezalo da će se pridržavati strogih standarda sigurnosti i efikasnosti prije nego što zatraži odobrenje za nove vakcine ili tretmane protiv koronavirusa.

"Nećemo žrtvovati sigurnost ni pod koju cijenu", dodao je Kenneth Frazier, generalni direktor Mercka.

Utrka u razvoju vakcina s firmama Moderna, AstraZeneca Plc, Johnson & Johnson, Sanofi te s ruskim i kineskim kompanijama događa se uoči američkih predsjedničkih izbora, na kojima Donald Trump traži novi mandat u Bijeloj kući, pa je izdvojio milijarde federalnih dolara za njihov razvoj.

Konferenciju za medije je organizovala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).