Svijet
0

Čeka li Škotsku referendum o nezavisnosti?

FENA
Škotska nacionalna stranka (SNP), koja zagovara nezavisnost Škotske od Velike Britanije, osvojila je apsolutnu većinu u škotskom parlamentu.

To su rezultati regionalnih izbora koji su SNP-u utrli put za raspisivanje referenduma o nezavisnosti, prenose agencije. Stranka namjerava referendum održati u roku od pet godina.

Prema djelimičnim rezultatima SNP je osvojio najmanje 65 mjesta u 129-članom parlamentu, laburisti su osvojili 29, konzervativci devet, a liberalni demokrati četiri mjesta, javlja Reuters.

To je senzacionalna pobjeda, rekao je Alex Salmond, škotski premijer i predsjednik SNP-a koji je dosad imao relativnu većinu u tom regionalnom parlamentu, javlja AFP.

Ankete govore da je podrška otcjepljenju mala među pet miliona Škota, a stručnjaci upozoravaju da će protivljenje centralne vlade u Londonu biti žilavo. Ako žele održati referendum, vodit ću kampanju u kojoj ću dati sve od sebe da održim Ujedinjeno Kraljevstvo na okupu, rekao je premijer David Cameron za BBC.

Škotska je tri stoljeća u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, a od 1999. ima svoj parlament i vladu u okviru povijesnih sporazuma o decentralizaciji, piše AFP.

Stranka lijevog centra SNP je na vlasti od 2007. i popularnost duguje relativno velikodušnoj socijalnoj politici, dok britanska koalicijska vlada zagovara drastičnu štednju.

Moguće otcjepljenje postavlja pitanje podjele prihoda od crpljenja nafte i plina iz britanskog Sjevernog mora te velikih firmi sa sjedištem u Škotskoj poput Royal bank of Scotland, koja je u 83-postotnom vlasništvu britanske države.

SNP smatra da Škotska ima dovoljno sredstava za neovisnost. Prema službenim procjenama od 2008. do 2011. crpljenje nafte i plina iz Sjevernog mora uprihodilo je 32 milijarde eura.