San Ramzana Kadyrova
0

Čečenska prijestolnica izrasta u "Dubai na Kavkazu"

Sarajevo-x.com
Grozni je za kratko vrijeme doživio veliku transformaciju (Foto: Reuters)
Prije samo nekoliko godina Grozni, glavni grad Čečenije, bio je u ruševinama nakon višegodišnjih borbi tokom 1990-ih.

Danas, na mjestu nekadašnjih ruševina je moderan i atraktivan grad. Veliko slavlje održano je u srijedu navečer u povodu Dana grada. No, Grozni svojim posjetiteljima ima ponuditi puno više od tog jednog dana, a da oni ostanu jednako impresionirani.

Grad je prošao kroz veliku transformaciju nakon dva velika sukoba u 1990-im. Samo 10 godina je prošlo, a Grozni je iz porušenog bojnog polja izrastao u glamurozan grad, prenosi TV Russia Today. Čečenski vođa Ramzan Kadyrov je poznat daleko izvan svoje zemlje. Na Zapadu slovi za autoritativnog vođu, ali i efikasnog menadžera. I on sam je ambiciozan. Njegova vizija je podići devastirani Grozni iz pepela i učiniti ga "Dubaijem na Kavkazu".

Čudo u koje je teško povjerovati

"Nikad nisam ni pomislio da će to biti moguće u tako kratkom vremenu. Ovo što se dogodilo je neka vrsta čuda, ja ne mogu vjerovati svojim očima iako tu živim", izjavio je lokalni stanovnik Magomed Magomedov.

Od velikih poduhvata tu je Grozni City - kompleks u kojem su luksuzni hoteli i poslovni centri. Kad se pojavio prijedlog za njegovu gradnju mnogi su bili skeptični da će ikad biti izgrađen. Ali danas, svjetlucave kule u srcu rekonstruisanog grada svojevrstan su simbol obnove i oporavka nakon uništenja. Ipak, Kadyrov želi puno više, on želi da njegov grad ostvari što bolji imidž na globalnom nivou.

Od početka ove godine je pokušao priskrbiti svjetsku pažnju pozivajući zvijezde iz svijeta sporta i estrade u čečensku prijestolnicu. "Otvorili smo stadion, centar za mlade, ledenu palatu, nekoliko kina... Želimo da ljudi vide da mogu doći kod nas i sjajno se zabaviti", kaže Ramzan Kadyrov.

Glamurozni događaji postali tradicija

Nije prvi put da je Grozni u novom mileniju vidio velike događaje. U maju ove godine legendarni nogometaši Diego Maradona i Luis Figo učestvovali su u svečanom otvorenju gradskog stadiona. Prije toga, dolazio je još jedan nogometni as, Roberto Carlos, a sad je za Dan grada nastupila svjetski poznata violonistica Vanessa Mae... Prije 10 godina je, dakle, bilo teško vjerovati da će se takvi glamurozni događaji uopšte održavati na ovom prostoru, a danas su oni već tradicija.

Čečenija je vidjela veliki napredak, ali još uvijek postoje izazovi. Terorizam je i dalje veliki problem, a napadi su dosta česti. Međutim, mještani nadu vide u investicijama. Vjeruju da ako Čečenija privlači više novca izvana da će se i njihov standard popraviti, te da tad ni iskorjenjivanje terorizma neće izgledati kao nemoguća misija.