Više kampova
866

Čečenija otvorila kamp za homoseksualce, muče ih elektrošokovima i tuku do smrti

Klix.ba
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Prvi put nakon doba nacista i Hitlera u Čečeniji je otvoren koncentracioni logor za homoseksualce u kojem ih muče elektrošokovima i pretuku ih nasmrt.

Prema izvještaju ruskih novina "Novoya Gazeta" čečenska policija uhapsila je na stotine osoba za koje sumnja da su homoseksualci. Prema tvrdnjama svjedoka koji su uspjeli pobjeći zatvorenici su bili fizički zlostavljani, mučeni elektrošokovima, a trojica su pretučena nasmrt.

Tvrde da su čečenske vlasti otvorile više takvih kampova u kojima su zatvorenici pretučeni, a mnogi su bili prisiljeni obećati da će napustiti državu. Jedan od logora navodno se nalazi u bivšem vojnom sjedištu u gradu Argun.

Svetlana Zaharova, predstavnica ruske LGBT zajednice, potvrdila je za britanski "Daily Mail" da su članovi gej populacije zatvoreni i da njihova organizacija ulaže sve napore da ih oslobodi.

"Oni koji su uspjeli pobjeći rekli su da je u male sobe zaključavano 30 do 40 ljudi. Njih su tukli i mučili elektrošokovima. U nekim slučajevima tukli su ih do smrti", rekla je Zaharova.

Jedan zatvorenik koji je uspio pobjeći rekao je da je, prije nego je zatvoren u jedan od logora, morao plaćati mito čečenskoj policiji svakog mjeseca da bi preživio.

"Pozivamo ruske vlasti da istraže ove tvrdnje. Homoseksualce u Čečeniji tretiraju veoma oštro i procesuiraju svaki dan, a oni se boje govoriti o tome", rekao je Alexander Artemyev iz organizacije Amnesty International.

Čečensko društvo je strogo i konzervativno. I sami stanovnici su strogi prema onima koji se izjasne kao homoseksualci.

"Novoya Gazeta" je prošle sedmice pisala kako je čečenska policija uhapsila i zatvorila više od stotinu muškaraca, a ubila tri. Tvrde da su među uhapšenima i poznate TV ličnosti i vjerski predstavnici.

Predsjednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadyrov navodno je naredio operaciju slamanja, iako je njegov režim službeno opovrgao hapšenja homoseksualaca i ove trdnje opisao kao "laži i dezinformacije". Kadyrov je i ranije optuživan za kršenje ljudskih prava.

"Ne možete uhapsiti ljude koji jednostavno ne postoje u ovoj Republici. Ako takvi ljudi i postoje u Čečeniji zakon ne mora brinuti o njima, jer ih njihove porodice šalju tamo odakle se nikada ne mogu vratiti", rekao je.