Ispunjen cilj
1.1k

Čečeni objavili novi snimak iz Mariupolja, Kadirov poručio: Grad je pod našom kontrolom

V. K.
Čečenski vojnici u Mariupolju (Screenshot: RIA Novosti)
Čečenski vojnici u Mariupolju (Screenshot: RIA Novosti)
Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov objavio je video čečenskih vojnika iz Mariupolja te je izjavio kako su čečenske trupe preuzele kontrolu nad svakim centimetrom ovog lučkog grada na jugu Ukrajine.

U zvaničnom obraćanju, Kadirov je rekao kako su Ukrajinci predvidjeli gotovo sve scenarije, ali da nisu uspjeli predvidjeti hrabrost čečenskih vojnika.

On je dodao da su čečenski vojnici, pod komandom Adama Delimhanova, radili na najvišem nivou kako bi grad potpuno zauzeli.

"Cijela teritorija je sistematski očišćena od nacionalista, banderovaca, šejtana i svakog drugog smeća. Zauzeta je u upravna zgrada metalurškog kombinata Azovstala koja je od posebnog strateškog značaja", rekao je Kadirov.

Pripadnici ukrajinske vojske koji su ostali u Mariupolju, prema riječima Kadirova nalaze se u bunkerima ispod Azovstala.

"Siguran sam da su ovi zidovi posljednje što će vidjeti u životu. Zbog nehumanih metoda nacionalista, naši vojnici su povremeno imali poteškoće. Fašistička rulja je namjerno birala vatrene položaja u neposrednoj blizini stambenih zgrada. Zbog toga, zadaci likvidacije su se zakomplikovali", ističe čečenski lider.

Na kraju obraćanja, on je izrazio zahvalnost svakom komandantu, vojnicima i dobrovoljcima koji su dali neprocjenjiv doprinos u osvajanju Mariupolja.

"Zahvaljujući vašoj hrabrosti, stanovnici Mariupolja zauvijek su oslobođeni nacionalističkog ugnjetavanja. Siguran sam da ruskim vojnicima, kao i borcima Narodnih Republika Donjeck i Lugansk predstoje još svjetlije pobjede. Uostalom, ispunjavamo zaista velike ciljeve, a prave ciljeve uvijek prati sreća", zaključio je Ramzan Kadirov.