Kamen spoticanja
35

Cavusoglu tvrdi da su SAD tražile od Turske da u Ukrajinu pošalje moderni sistem S-400

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države zatražile su od Turske da u Ukrajinu pošalje svoj sistem protivzračne raketne odbrane ruske proizvodnje koji je izazvao veliku svađu s Washingtonom, ali je Ankara odbila prijedlog, rekao je u nedjelju najviši državni diplomat.

Odluka o nabavi ruskog protivzračnog sistema S-400 na kraju je dovela do toga da je Turska uklonjena iz multinacionalnog programa razvoja pete generacije nevidljivog lovca F-35.

Washington je predložio Turskoj da kontrolu nad sistemom prepusti SAD-u ili nekoj drugoj zemlji, uključujući Ukrajinu, dok se pokušava boriti protiv ruskih snaga, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu za privatnu televizijsku kuću Haberturk.

Cavusoglu nije pojasnio kada je prijedlog iznijet pred strane.

"SAD je tražio od nas da pošaljemo S-400 u Ukrajinu, a mi smo rekli ne", rekao je, objašnjavajući da su ti prijedlozi neprihvatljivi jer su namjeravali narušavanju turskog suvereniteta.

Turski dužnosnici više su puta rekli da je nacija kupila S-400 zbog nacionalne sigurnosti i da se nijedna druga država nema pravo miješati u to.

Godine 2017., kada su se dugotrajni napori da kupi sustav protivzračne odbrane od SAD-a pokazali uzaludnim, Turska je potpisala ugovor s Rusijom o nabavi sistema S-400.

Američki dužnosnici usprotivili su se njihovom raspoređivanju, tvrdeći da bi S-400 bio nekompatibilan sa sustavima NATO-a.

Türkiye je, međutim, naglasila da S-400 neće biti integrirani u NATO sisteme i da ne predstavljaju prijetnju savezu ili njegovom naoružanju. Ankara je više puta predložila komisiju koja bi razjasnila to pitanje.

Upitan o povratku u program F-35, Cavusoglu je rekao da se Ankara ne želi vratiti u program, već želi natrag od Washingtona novac koji je platila za borbene avione prije nego što je izašao iz programa, dok njeni avioni nikada nisu isporučeni.

Ankara sada "proizvodi naše vlastite nacionalne borbene avione", objasnio je, dodajući da Turska također želi poboljšati veze sa SAD-om i da su uspostavljeni potrebni mehanizmi.

No Turska također želi kupiti avione F-16 i komplete za modernizaciju od SAD-a, dodao je, spomenuvši kako se zahtjev ne kreće kroz Washington onoliko brzo koliko bi trebao.

Ankara je zatražila F-16 i komplete za modernizaciju od SAD-a u oktobru 2021. Ugovor bi uključivao 40 mlažnjaka i komplete za modernizaciju za gotovo 80 ratnih aviona koje Komanda turskih zračnih snaga već ima u svom inventaru, piše Daily Sabah.