Svijet
0

Carla del Ponte: Ne namjeravam se ispričati Vatikanu

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u utorak u Bruxellesu da se ne namjerava ispričati ni franjevcima ni Vatikanu zbog svojedobnih njenih tvrdnji da se general Ante Gotovina skrivao po samostanima.

"U slučaju Gotovine, postojale su informacije da se nalazio u samostanima. Nakon toga uhapšen je na Kanarskim otocima, ali to ne negira da se on ranije nalazio u samostanima", rekla je Carla del Ponte u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

"Ne smatram da se moram ispričati Vatikanu", rekla je.

Na pitanje socijalističke zastupnice iz Belgije Veronique de Keyser o "nedavnom sastanku hrvatskih profesora prava koji su oštro kritizirali Haški sud", a budući da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvo, "što bismo mi u EU trebali učiniti s obzirom na našu politiku uvjetovanosti", Carla del Ponte je rekla da je u "Hrvatskoj postupak protiv Gotovine politički osjetljiv, jer ga puno ljudi smatra herojem koji je vodio oslobodilački rat", javila je Hina.

Rekla je da se sastala u Haagu "s tim profesorom", ne navodeći o kome je riječ. "Taj profesor je bio kod mene u posjetu i čini se posve razumnim. On nas je napao zbog udruženog zločinačkog pothvata, koji je jedan od elemenata naše optužbe. Ja sam napisala pismo premijeru Sanaderu i sada čekam reakciju, mislim da je neprihvatljivo da se to događa u zemlji kandidatkinji i sada bi izravno s vladom trebalo vidjeti kako to riješiti", rekla je Del Ponte.