Izglasan zakon
98

Canberra će postati prvi grad u Australiji koji će legalizovati marihuanu

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Canberra je prvi grad u Australiji koji će legalizovati marihuanu, što je odlučeno glasanjem za usvajanje zakona koji će starijima od 18 godina omogućiti posjedovanje i uzgoj marihuane za ličnu upotrebu.

Novi zakon trebao bi stupiti na snagu 31. januara 2020. godine, objavio je australski državni emiter ABC.

Prema novim propisima, stanovnici u Canberri moći će legalno posjedovati do 50 grama marihuane i uzgajati do dvije biljke po osobi ili četiri po domaćinstvu.

Nova promjena čini teritoriju australske prijestolnice (ACT) prvom od šest država Australije i dvije glavne teritorije koje su legalizovale marihuanu za ličnu upotrebu.

Ipak, novi zakon ACT-a u sukobu je s nacionalnim zakonima o opojnim sredstvima koje je donio australski parlament, koji zabranjuju posjedovanje marihuane. To se ne dešava prvi put, jer je ACT 2013. godine legalizovao istospolne brakove, što je oboreno odlukom najvišeg suda u Australiji.

U susjednom Novom Zelandu posjedovanje marihuane za ličnu upotrebu i dalje je nezakonito, mada bi ova zemlja trebala održati referendum o legalizaciji marihuane iduće godine.

Ukoliko Novi Zeland legalizuje marihuanu, to će biti tek treća zemlja na svijetu nakon Urugvaja i Kanade koja je to uradila. Devet država u Sjedinjenim Američkim Državama i Distriktu Columbia također dopušta rekreativno korištenje marihuane, a droga je dekriminalizirana i u mnogim dijelovima Evrope.