|

Cameron: Žao mi je zbog rezultata, ali nije mi žao što je održan referendum

Cameron: Žao mi je zbog rezultata, ali nije mi žao što je održan referendum
0
F
FENA
29.6.2016. u 09:08
14
komentara
0

dijeljenja
Cameron: Žao mi je zbog rezultata,  ali nije mi žao što je održan referendum Foto: EPA
Britanski premijer David Cameron rekao je u Bruxellesu, nakon večere s čelnicima ostalih 27 zemalja članica Evropske unije, da mu je žao zbog rezultata referenduma o Brexitu, ali ne i zbog toga što je on održan.
"Naravno da mi je žao zbog rezultata. Ali nije mi žao što je održan referendum. To je trebalo napraviti", rekao je Cameron na konferenciji za novinare nakon večere s drugim čelnicima EU-a.

"Volio bih da sam uspio na referendumu... žao mi je zbog toga", rekao je novinarima, dodajući da je u ovom trenutku zabrinut jer želi da Britanija izgradi kako treba svoje veze s Evropom. Sve će učiniti, naglasio je, da ohrabri "bliske odnose".

Britanski je premijer naglasio da nema vremenski okvir za aktiviranja člana 50, koji se tiče izlaska iz Evropske unije, te rekao da će to pitanje ostaviti svom nasljedniku. Na njemu je, rekao je Cameron, da se bavi sljedećim poglavljem za Britaniju.

Sa svojim će nasljednikom blisko sarađivati kako bi se osiguralo da njegova zemlja zadrži što je moguće bliže veze s Unijom. Poručio je da Britanija neće okrenuti leđa Evropi te naglasio da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da ohrabri blizak odnos Londona i EU-a. Navodeći da postoji "univerzalno poštovanje" prema odluci Britanaca da napuste EU, Cameron je rekao da će ovaj samit EU-a biti i njegov posljednji, prenosi Hina.

Cameron je na večeri s 27 čelnika EU-a rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija trebaju "imati što bliže ekonomske odnose" a da je "ključ za bliske odnose razmotriti reformu slobodnog kretanja ljudi".

Reforma pravila o slobodnom kretanju ljudi u Evropi ključna je za odnose nakon Brexita između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije, smatra on.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...