Svijet
87

Cameron podnio ostavku: Velikoj Britaniji trebaju nova vlada i novi premijer

Klix.ba
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron je, u svom prvom obraćanju nakon što su građani Velike Britanije izabrali izlazak iz EU, rekao da se volja naroda mora poštovati, kao i da Velikoj Britaniji treba nova vlada u roku od tri mjeseca.

Cameron je u prvom obraćanju rekao da su građani Velike Britanije jučer učestvovali u jednom od najveličanstvenijih primjera funkcioniranja demokratije.

Cameron je naglasio da mu je čast što je on bio premijer u vrijeme ovog referenduma, vjerovatno jednog od najznačajnijih događaja u historiji Velike Britanije. Dodao je da on lično ne žali ni za čim te da i dalje smatra kako bi ostanak u EU bio dobar izbor. Ipak, izbor naroda da krene drugim putem se mora poštovati.

"Volja građana mora biti ispoštovana. Želim se zahvaliti svima koji su učestvovali u kampanji za ostanak u EU, ali isto tako čestitam i onima koji su drugačije mislili i smatrali da će Velika Britanija tako biti jača", kazao je Cameron.

On je dodao da Velikoj Britaniji treba nova vlada i novi premijer. Rekao je da je sada prioritet stabilizirati prilike u Velikoj Britaniji najavljujući da bi nova vlada trebala biti izabrana u roku od tri mjeseca.

"Učiniti ću sve da kao premijer stabiliziram brod u narednim sedmicama i mjesecima. Ipak, mislim da ne bi bilo ispravno da nastavim kao kapetan upravljati brodom i voditi ga prema sljedećoj destinaciji", rekao je Cameron.

Dodao je da ovu odluku nije donio lako, ali da je ona u najboljem interesu Velike Britanije da se u narednom periodu radi na stabilizaciji, a potom na izboru nove vlade i premijera.

"Nema potrebe da sada preciziramo rokove. Ali, prema mom mišljenju, trebali bismo imati novog premijera prije kongresa konzervativne stranke u oktobru", dodao je Cameron.

Cameron je nastojao smiriti građane Velike Britanije poručivši da se na početku nište neće promijeniti, posebno u pogledu kretanja britanskih građana i robe.