Robusniji pristup policajaca
0

Cameron: Vlada će učiniti sve da vrati mir na ulice

FENA
David Cameron
David Cameron
Od utorka je veći broj policajaca na britanskim ulicama, a veliki broj osoba uhapšeno, optuženo i krivično gonjeno.

Sinoć je bilo oko 16.000 policajaca na ulicama Londona i postoje dokazi da je robusniji pristup bavljenju redom u Londonu doveo do mirnije noći širom prijestonice, izjavio je u srijedu britanski premijer David Cameron na pres-konferenciji nakon sastanka Komiteta za bavljenje vanrednim situacijama COBRA, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Cameron je naveo da je od subote u Londonu uhapšeno ukupno 750 osoba, a protiv više od 160 podignute su optužnice.

"Dok govorim ovo u toku su velike policijske operacije na hapšenju kriminalaca koji su zabilježeni na televizijskim kamerama. Slike hapšenja tih kriminalaca ne bi trebale izazvati nikakve lažne brige o kršenjima ljudskih prava. Dok govorim ovo također se izriču kazne. Sudovi su radili čitavu prošlu noć i ponovo će raditi večeras. Na sudovima je da donesu presude. Očekujem da će svako ko bude osuđen za nasilničko ponašanje biti poslan u zatvor", izjavio je Cameron.

"Potrebno je da uzvratimo i to uzvraćanje je u toku. Vidjeli smo najgore od Britanije, ali također vjerujem da smo vidjeli nešto najbolje od Britanije: milione ljudi koji su na Facebooku izrazili podršku policiji, zajednice koje se okupljaju na operacijama čišćenja. Nema, međutim, apsolutno nikakvog prostora za oklijevanje i mnogo toga ostaje da se uradi", kazao je britanski premijer.

On je istakao da "ovo kontinuirano nasilje jednostavno nije prihvatljivo i da će biti zaustavljeno".

"Nećemo dopustiti ovo u našoj zemlji. Nećemo dopustiti da kultura straha vlada na našim ulicama", istaknuo je Cameron.

Britanski premijer je na pres-konferenciji saopćio da je na sastanku COBRA-e dogovoreno puno provođenje planova policijske akcije. Dodao je da će policija dobiti sve resurse koji joj budu potrebni.

"Kakvu god taktiku policija smatra da treba primijeniti, dobit će zakonsku podršku za to. Učinit ćemo sve što je nephodno da ponovo uvedemo red i mir na naše ulice. Svi planovi akcije se razmatraju. Nijedna opcija nije isključena. Policija je već dobila ovlasti da koristi gumene metke i dogovorili smo se u COBRA-i da, iako trenutno nisu potrebni, moramo imati planove za korištenje vodenih topova u roku od 24 sata ako se zatraži njihovo korištenje", izjavio je Cameron.

On je najavio da će se sastanak COBRA-e održati i u četvrtak i da će on lično izvjestiti Parlament o mjerama vlade kako bi se uspostavio red na britanskim ulicama.

"Danas i sada prioritet je jasan: poduzet ćemo svaku neophodnu akciju da vratimo red i mir na naše ulice", istakao je britanski premijer Cameron.