|

Cameron i Obama pozdravljaju "jedinstvene odnose" dvije zemlje

Cameron i Obama pozdravljaju "jedinstvene odnose" dvije zemlje
0
S
SRNA
13.3.2012. u 08:10
0
komentara
0

dijeljenja
Cameron i Obama pozdravljaju "jedinstvene odnose" dvije zemlje David Cameron i Barack Obama
Britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama opisali su odnose SAD i Britanije kao "jedinstvene i suštinske", uoči posjete premijera Washingtonu.
U zajedničkom članku za "Washington Post", dva lidera rekli su da "svijet računa na njihovu alijansu".

Tokom trodnevne posjete oni će razgovarati o "narednoj fazi tranzicije u Afganistanu", kao i o Iranu i nasilju u Siriji.

Cameron je prvi put zvanično posjetio SAD kao premijer u julu 2010. Ovaj najnoviji susret održava se uoči samita NATO-a i grupe G8.

U svom zajedničkom članku oni navode da je alijansa između SAD i Britanije "partnerstvo srca, vezano istorijom, tradicijom i zajedničkim vrijednostima".

"Ono što naš odnos čini specijalnim i posebnim, za naše zemlje i svijet, jeste da smo udruženi u mnogim poduhvatima. Računamo jedni na druge i svijet računa na našu alijansu", navodi se u članku.

Dva lidera dodaju da su trupe obje zemlje pokazale šta mogu postići kada ujedine snage, srca i umove i zašto je to posebna veza.

"Kao i generacije prije nas mi ćemo zadržati te odnose. Sa vjerom i povjerenjem nema toga što ne možemo da uradimo zajedno", navodi se u članku.

Kada je riječ o Afganistanu, oni će razmotriti planove "da budu više podrška, a da Afganistanci preuzmu punu odgovornost za sigurnost2014".

Posjeta se podudarila sa teškim vremenima za Afganistan nakon što je američki vojnik ubio 16 civila.

Obama i Cameron rekli su da su ponosni zbog uspjeha trupa u borbi protiv Al kaide, talibana i u obučavanju afganistanskih snaga, ali i ocijenili da će to biti teška misija, na što ukazuju posljednji događaji.

Dva lidera su osudila "nasilje sirijskog režima protiv nevinih civila" i najavila da će "stegnuti omču oko Assada i njegovih kohorti".

Analitičari kažu da će najvažnija tema razgovora Camerona i Obame biti Iran i rastuće tenzije sa Izraelom u vezi sa nuklearnim programom te zemlje.

Od drugih tema očekuju se stanje globalne ekonomije i međunarodna pomoć.

"Prihvatamo našu odgovornost kao lidera u svijetu koja omogućava ljudima da žive dostojanstveno, u zdravlju i prosperitetu", navodi se u članku.

Kameron, koji će biti u pratnji supruge Samante, bit će prvi strani lider koji će posjetiti predsjednički avion "Air Force One".

Oni će ovim avionom zajedno posjetiti Ohio gdje će gledati košarkašku utakmicu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.