Pritisak na Assadov režim
0

Cameron: Britanske trupe bi mogle biti poslane u SIriju

SRNA
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron nagovijestio je da bi vojne trupe njegove zemlje mogle biti poslane u Siriju da bi se pojačao pritisak na Assadov režim kršenja ljudskih prava.

"Nemiri se i dalje šire u Siriji, zbog čega mora biti učinjeno više da bi predsjednik Bashar al Assad prestao da vrši nasilje nad sopstvenim narodom", rekao je sinoć Cameron na samitu članica G8.

    	Prema njegovim riječima, Britanija je spremna da svojim trupama "doprinese uvećanoj međunarodnoj posmatračkoj misiji" u Siriji.

    	On je dodao da Assadove pristalice  nastavljaju da pokazuju "bezobzirno nepoštovanje" dogovora koji je sklopljen sa mirovnim posrednikom Kofijem Ananom, te da režim mora biti stavljen pod mnogo veći pritisak. 

    U Siriji je trenutno više od 200 posmatrača Ujedinjenih nacija, gdje je više od 9.000 ljudi izgubilo život od prošle godine, od kada  režim Assada pokušava da pobijedi opoziciju.

    	Posmatrači su u Siriju došli nakon nakon dogovora sklopljenog između Bashara al Assada i bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana. Ananov mirovni plan trebalo je da dovede do prekida vatre i pregovora između pristalica režima i njegovih protivnika.