Svijet
0

Calmy-Rey pozvala žene da uzmu veće učešće u politici

FENA
Micheline Calmy-Rey
Micheline Calmy-Rey
Predsjedavajuća Odbora ministara Vijeća Evrope (VE) Švicarkinja Micheline Calmy-Rey ocijenila je u petak da su žene, iako čine više od polovine populacije i biračkog tijela zemalja članica VE, i dalje nezastupljene na ključnim političkim mjestima u većini država članica ove međunarodne organizacije.

Govoreći o Međunarodnom danu žena (8. martu), Calmy-Rey je navela kako žene treba da imaju veću ulogu u javnim institucijama, dodavši da je "uvjerena u to i kao žena, a još više kao žena u politici", navedi se u saopćenju iz VE.

Micheline Calmy-Rey je kazala da bi voljela vidjeti veću izjednačenost žena i muškaraca u politici i javnom životu i pozvala vlade država članica VE da poduzmu odlučne korake u tom pravcu na nacionalnoj i na međunarodnom nivou.

Predsjednik Parlamentarne skupštine VE Mehmet Cavusoglu kazao je da je situacija diljem svijeta ozbiljna jer žene sjede na manje od 20 posto mjesta u parlamentu, a manje od pet posto žena su predsjednice država.

"Značajnije sudjelovanje žena u politici je neophodno da bi se dokazao kvalitetu naših demokratija", zaključio je Cavusoglu.