Jasminka Džumhur
0

"8. mart nije dan za slavlje, nego za promjene"

FENA
Jasminka Džumhur
Jasminka Džumhur
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u Sarajevu obilježavanje Međunarodnog dana žena - 8. mart radi podizanja nivoa svijesti šire javnosti o značaju ravnopravnosti spolova i položaju žena u BiH.

Ovom obilježavanju pridružile su im se i žene koje su odigrale značajnu ulogu u oblasti ženskih prava i ravnopravnosti spolova u BiH.

"Poruka koju danas želimo poslati jeste da rješenje problema koja su socijalno-ekonomske prirode u BiH i svijetu nije moguće bez potpunog osnaživanja žena u društvu", kazala je novinarima danas Sonja Grabner, koordinatorica za ekonomsko-socijalna prava i jednakost pri Misiji OSCE-a u BiH.

Dodala je da BiH ima jako mnogo dobrih instrumenata za provođenje jednakopravnosti spolova, ali da se oni u praksi ne koriste dovoljno.

Ombudsmanka BiH Jasminka Džumhur kazala je da žene nisu dovoljno zastupljene u društvenoj participaciji, nego su najčešće žrtve različitih oblika nasilja.

"Ovaj 8. mart nije dan za slavlje nego dan kada ćemo reći da je vrijeme za promjene i da se u ovoj izbornoj godini posveti veća pažnja kapacitetima kojima žene raspolažu", poručila je Džumhur.

Dodala je da je zastupljenost žena u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti na državnom nivou i na nivou Federacije BiH bolja u odnosu na Republiku Srpsku.

"Žene čine većinu biračkog tijela u BiH, nažalost, rezultati na izborima pokazuju da ni žene ni muškarci ne glasaju za žene", podsjetila je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH i dodala i da su žene manje sklone sukobima, a više kompromisima te da bi im se trebala dati prilika.

Ovom skupu pridružio se danas i poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Šaban Sivić koji je kazao da u Vijeću naroda RS-a u Klubu Bošnjaka ima samo jedna žena te da to govori o činjenici da zastupljenost žena nije onolika koliko je to procedurama propisano.

Vijeće ministara OSCE-a je 2. decembra prošle godine usvojilo odluku o učešću žena u političkom i javnom životu.

Cilj ove odluke je naglasiti potpunu i jednaku mogućnost prakticiranja ljudskih prava i potaknuti države članice da poduzmu određene mjere u pogledu postizanja napretka u oblasti ravnopravnosti spolova u svim zakonodavnim, sudskim i izvršnim tijelima.