|

Čak i hinduistički bogovi dobili maske za lice zbog zagađenog zraka

Čak i hinduistički bogovi dobili maske za lice zbog zagađenog zraka
32
D. B.
6.11.2019. u 13:41
11
komentara
32

dijeljenja
Čak i hinduistički bogovi dobili maske za lice zbog zagađenog zraka
Kvalitet zraka drastično je pogoršan širom sjeverne Indije u proteklih nekoliko mjeseci, a čak i statue bogova u hramu u Varnasiju su dobili zaštitne maske za lice.
Fotografije hinduističkih božanstava kao što su Šiva, Durga, Kali i Sai Baba u hramu Shiv-Parvati u Varanasiju su se brzo proširilie indijskim društvenim medijima.

Nivo zagađenja je dodatno porastao zbog korištenja pirotehnike tokom nedavno održanog festivala svjetlosti Diwali.

Glavni svećenik u hramu je rekao da se bogovi redovno pokrivaju dekama tokom zime kako bi se zaštitili od hladnoće, tako da je "logičan potez da se zaštite i od zagađenja".

"Varanasi je mjesto vjerovanja. Tretiramo naše idole kao živa božamstva i trudimo se da budu sretni i zadovoljni. Ljeti ih premazujemo pastom od sandalovine kako bi se hladili, a zimi ih prekrivamo vunom. Isto tako, da bismo ih zaštitili od zagađenja, stavljamo im maske na lica", rekao je je svećenih Harish Mishra.On je dodao da su vjernici po uzoru na božanstva počeli nositi maske i tako podizati svijest mladih i starih.

Broj aktivnih požara u regijama Punjab i Haryana je na vrhuncu te ih ima 6.000 u jednom danu. To je dvostruko veći broj u odnosu na požare u regiji od nedjelje.

Snažni vjetrovi koji pušu brzinom do 80 km/h šire zagađenje sjevernim dijelom Indije sve do Delhija.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...