Svijet
0

Čak 73 posto Francuza ne primjećuje promjene, političari gube na popularnosti

SRNA
Francois Hollande (Foto: AFP)
Francois Hollande (Foto: AFP)
Velika većina Francuza - čak 73 odsto ne primjećuje promjene u Francuskoj od kada je za predsjednika izabran Francois Hollande, podaci su ankete koje je obavio institut Opinion Way.

Prema rezultatima ispitivanja, nezadovoljstvo radom francuskog predsjednika u martu je izrazilo 67 posto, a u aprilu 71 posto Francuza.

Na početku ovog mjeseca 73 posto ispitanika izjavilo je da se, godinu dana od kada je socijalistički kandidat Francois Hollande ušao u Jelisejsku palatu, stvari nisu promijenile. Suprotan stav imalo je 26 posto Francuza, dok se jedan odsto ispitanika nije izjasnio.

I premijer Jean-Marc Ayrault gubi povjerenje Francuza jer je njegovim radom nezadovoljno 68 posto, a zadovoljno tek 25 posto ispitanika.

Institut Opinion Way je uporedio popularnost sadašnjeg predsjednika i premijera sa popularnošću bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Nakon godinu dana Sarkozyjevog predsjedničkog mandata, 39 posto Francuza je bilo zadovoljno njegovim radom, a 48 posto Francuza je podržavalo rad tadašnjeg premijera Francoisa Fillona.

Značajan pad popularnosti imali su skoro svi ministri u vladi.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls je izgubio šest procentnih poena, te je sada 48 posto Francuza nezadovoljno njegovim radom, dok je 44 posto izrazilo nezadovoljstvo ministrom odbrane Jean-Yvesom Le Drianom.

Međutim smanjenje popularnosti primjetno je i kod opozicionih lidera.

Gradonačelnikom Bordeauxa Alainom Juppeom iz redova Unije za narodni pokret (UMP) nezadovoljno je 43 posto, a Francoisom Fillonom (UMP) 40 posto Francuza.

Anketa je obavljena telefonom od 2. do 7. maja, a učestvovalo je 1.006 ispitanika starijih od 18 godina.