{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush za upućivanje pozivnica Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji

F
2.4.2008. u 11:44
0
0
Bush za upućivanje pozivnica Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji
0
Bush za upućivanje pozivnica Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji
Foto: AFP
Američki predsjednik George Bush snažno se u srijedu u Bukureštu zauzeo za upućivanje pozivnice za članstvo u NATO-u Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji, jer su te zemlje spremne pridonijeti NATO-u, a njihovi građani zaslužuju sigurnost koju NATO donosi.
"Sutra će NATO donijeti povijesnu odluku o primanju triju balkanskih zemalja - Hrvatske, Albanije i Makedonije u Atlantski savez. Sjedinjene Države će snažno podržati poziv tim zemljama da se pridruže NATO-u. Te su zemlje prošle težak put reformi i uspješno izgradile slobodna društva. One su spremne pridonijeti NATO-u i njihovi građani zaslužuju sigurnost koju NATO donosi", izjavio je Bush u govoru na Transatlantskom forumu, uoči početka samita NATO-a.

Čelnici zemalja članica NATO-a u četvrtak će donijeti odluku koju će od triju zemalja pozvati u članstvo. Oko Makedonije još postoji neizvjesnost zbog spora s Grčkom oko službenog imena te zemlje.

"Desetljeće prije, balkanska regija bila je razdrta ratom, fanatizmom i etničkim čišćenjem. Danas je to regija sve većih sloboda, tolerancije i mira. Te su promjene rezultat odlučnih akcija NATO-a i hrabrog izbora novih balkanskih vođa, koji su radili na prevladavanju nasilja i podjela iz prošlosti", dodao je Bush.

Američki predsjednik snažno se zauzeo i za primanje Ukrajine i Gruzije u Akcijski plan za članstvo (MAP), program NATO-a za pripremu zemalja aspirantica za članstvo u Savezu.

Oko triju zemalja jugoistočne Evrope u NATO-u nemaju dvojbi, osim bilateralnog problema Makedonije i Grčke, na samitu čelnike Saveza očekuje pitanje primanja Gruzije i Ukrajine u Akcijski plan za članstvo (MAP), oko čega ni izbliza nema suglasnosti.

"Ovdje u Bukureštu moramo jasno reći da pozdravljamo težnje Gruzije i Ukrajine za članstvo u NATO-u i ponuditi im jasan put prema tom cilju. Stajalište moje je zemlje je jasno: NATO treba primiti Gruziju i Ukrajinu u MAP, a članstvo u NATO-u mora ostati otvoreno za sve evropske demokracije koje to žele i koje su spremne dijeliti odgovornost članstva u NATO-u", rekao je američki predsjednik, prenijela je Hina.

Uz Sjedinjene Države, Kanada i nove članice koje su nekad bile u sastavu Varšavskog ugovora, snažno zagovaraju ulazak tih zemalja u MAP, što se smatra predsobljem za ulazak u Savez. Na drugoj strani, Njemačka, Francuska, zemlje Beneluksa, Španjolska i Italija ističu da za to još nije vrijeme, smatrajući da treba pokazati više razumijevanja za stajališta Rusije, koja ne želi biti okružena članicama NATO-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: