{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush upozorio Amerikance na opasnost od napada Al-Qaide

F
24.5.2007. u 12:14
0
0
Bush upozorio Amerikance na opasnost od napada Al-Qaide
0
Bush upozorio Amerikance na opasnost od napada Al-Qaide
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush izjavio je da su lideri al-Qaide pokušali pretvoriti Irak u lansirnu platformu za napade na SAD.
Obraćajući se diplomcima Akademije obalske straže u Connecticutu, predsjednik je rekao da postoje čvrsti dokazi da je operativcima al-Qaide u Iraku 2005. godine naloženo da počnu da planiraju napade na američke ciljeve izvan Iraka.

Bush je ukazao na vezu lidera al-Qaide i njegovih pristalica u Iraku, navodeći da novoobjavljene informacije pokazuju da je namjera Bin Ladena – jasna.

”Ako al-Qaida može da nas istjera iz te zemlje, Osama bin Laden vjeruje da oni mogu da stvore od Iraka novo terorističko utočište”, istakao je američki predsjednik.
Bush je dodao da je izvjestan broj terorističkih zavjera osujećen, a da je nekoliko Bin Ladenovih pristalica u Iraku uhvaćeno ili ubijeno.

“Takvi uspjesi su zadali udarac al-Qaidi i potvrda su našeg uspjeha u jačanju obavještajnog sektora, bliske saradnje s našim partnerima u inostranstvu i održavanja pritiska na naše neprijatelje”, poručio je Bush, ali je naglasio da al-Qaida ostaje krajnje opasna i odlučna. Predsjednik je kazao da Osama bin Laden smatra demokratski Irak opasnim za samo postojanje te organizacije, što znači da će vođa al-Qaide učiniti sve što može kako bi potkopao krhku iračku vladu.

"Prema mišljenju vođa al-Qaide, napadi 11. septembra bili su samo kapara za nasilje koje tek treba uslijediti. Izazov je vjerovati da mir ovdje kod kuće nakon 11. septembra znači da je prošla opasnost za našu zemlju", upozorio je Bush.

"Ovdje u Americi, živimo u središtu oluje. Svugdje oko nas pušu opasni vjetrovi koji mogu stići na naše obale u svakome trenutku", naglasio je američki predsjednik dan uoči glasanja u Kongresu o spornom zakonu o finansiranju rata u Iraku, oko kojeg se Bijela kuća nadmeće s demokratskim čelnicima već tri mjeseca i na čiju je
prethodnu verziju Bush stavio veto, prenijele su agencije.

Kritičari kažu da Bush nastoji da skrene pažnju s tekućeg krvoprolića u Iraku. Bivši senator John Edwards, demokratski predsjednički kandidat, rekao je da predsjednik odbija da prizna da je njegova ratna politika - neuspješna.

Edwards je rekao jednoj vanjskopolitičkoj tink-tenk organizaciji u New Yorku da Bush ignorira poruku koju su mu uputili američki birači novembra prošle godine, kada su izabrali demokratsku većinu u Kongresu. “Predsjednik koristi stranačku podijeljenost u vezi s ratom u Iraku, i to stalno čini”, podvukao je Edwards.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: