{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush: SAD ima u Iraku istu ulogu kao u Njemačkoj poslije rata

F
28.5.2008. u 21:05
0
0
Bush: SAD ima u Iraku istu ulogu kao u Njemačkoj poslije rata
0
Bush: SAD ima u Iraku istu ulogu kao u Njemačkoj poslije rata
Foto: AFP/File
Američki predsjednik George W. Bush ponovo je u srijedu opravdavao ulogu SAD-a u Iraku i Afganistanu poredeći je s onom koju je Amerika odigrala u obnovi Njemačke i Japana poslije Drugog svjetskog rata.
Nakon što je jedan njegov bivši glasnogovornik naveo u svojoj knjizi kako mu je nedostajalo prosuđivanja o Iraku, Bush je ponovo opravdavao akciju svoje administracije u govoru održanom na promociji novih regruta Američkih zračnih snaga u Colorado Springsu.

"Poslije Drugog svjetskog rata, pomogli smo Njemačkoj i Japanu da izgrade slobodna društva i jake ekonomije. Ovi napori su zahtijevali vremena i strpljenja i omogućili su Njemačkoj i Japanu da se razvijajuu u slobodi i prosperitetu. Njemačka i Japan su bili naši neprijatelji, a danas su to saveznici SAD-a", podsjetio je Bush.

Poredeći ulogu novih regruta vojne avijacije iz onog doba sa ovim sada, on je objasnio kako SAD danas "treba da uradi istu stvar u Afganistanu i u Iraku", javio je AFP.

"Pomažući ovim mladim demokracijama da rastu u slobodi i prosperitetu, postavit ćemo temelje mira za generacije koje dolaze", kazao je Bush.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: