{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush: SAD ima u Iraku istu ulogu kao u Njemačkoj poslije rata

F
FENA
28.5.2008. u 21:05
0
0
Bush: SAD ima u Iraku istu ulogu kao u Njemačkoj poslije rata
0
Bush: SAD ima u Iraku istu ulogu kao u Njemačkoj poslije rata
Foto: AFP/File
Američki predsjednik George W. Bush ponovo je u srijedu opravdavao ulogu SAD-a u Iraku i Afganistanu poredeći je s onom koju je Amerika odigrala u obnovi Njemačke i Japana poslije Drugog svjetskog rata.
Nakon što je jedan njegov bivši glasnogovornik naveo u svojoj knjizi kako mu je nedostajalo prosuđivanja o Iraku, Bush je ponovo opravdavao akciju svoje administracije u govoru održanom na promociji novih regruta Američkih zračnih snaga u Colorado Springsu.

"Poslije Drugog svjetskog rata, pomogli smo Njemačkoj i Japanu da izgrade slobodna društva i jake ekonomije. Ovi napori su zahtijevali vremena i strpljenja i omogućili su Njemačkoj i Japanu da se razvijajuu u slobodi i prosperitetu. Njemačka i Japan su bili naši neprijatelji, a danas su to saveznici SAD-a", podsjetio je Bush.

Poredeći ulogu novih regruta vojne avijacije iz onog doba sa ovim sada, on je objasnio kako SAD danas "treba da uradi istu stvar u Afganistanu i u Iraku", javio je AFP.

"Pomažući ovim mladim demokracijama da rastu u slobodi i prosperitetu, postavit ćemo temelje mira za generacije koje dolaze", kazao je Bush.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: