|

Bush protiv povlačenja izraelskih vojnika iz Libana

Bush protiv povlačenja izraelskih vojnika iz Libana
0
F
FENA
8.8.2006. u 11:36
0
komentara
0

dijeljenja
Bush protiv povlačenja izraelskih vojnika iz Libana
Američki predsjednik George Bush usprotivio se u ponedjeljak libanskom prijedlogu o hitnom povlačenju izraelskih vojnika s juga Libana, gdje bi se zatim rasporedile libanske i međunarodne snage, smatrajući da bi se time stvorio vakuum koji bi Hezbollahu dozvolio da se ponovo naoruža.
“Želimo da rezolucija ponudi sveobuhvatno i trajno rješenje, kako bi se okončalo nasilje ali i obnovila suverenost Libana”, rekao je predsjednik Bush.

Bush je predložio da što prije - u roku od nekoliko dana, bude usvojena rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi bio uspostavljen prekid vatre na Bliskom istoku, kao i da poslije bude donesena rezolucija o razmještanju međunarodnih snaga na jugu Libana koje bi, zajedno s libanskim vojnicima, patrolirale u toj oblasti, naročito duž granice sa Izraelom i Sirijom, javio je Reuters.

Do usvajanja druge rezolucije izraelske trupe ostale bi na libanskoj teritoriji i tako spriječile vakuum koji bi Hezbollah iskoristio da učvrsti svoje redove, istakao je Bush na svom ranču u Crawfordu, u Teksasu na zajedničkoj konferenciji za novinare s državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Izraelski vojnici bi se povukli čim se libanske i međunarodne snage rasporede na jugu Libana, s tim da bi obje strane, i Izrael i Liban, poštovale demarkacionu Plavu liniju, podvukao je američki predsjednik.

Rice je ocijenila da su sukobi na Libanu "razarajući i tragični skup okolnosti i za Liban i za Izrael" i da je veoma važno da prva rezolucija UN-a "utaba put za brzo usvajanje druge rezolucije o međunarodnim snagama".
Rice je rekla da je o ovoj temi razgovarala s kolegama iz Libana i Izraela. Državna tajnica vjeruje da je prijedlog rezolucije 'razumni dokument koji će omogućiti kretanje prema naprijed'.

U međuvremenu su libanske vlasti odlučile sinoć da na jug zemlje pošalju 15.000 vojnika nakon povlačenja izraelskih jedinica iza demarkacione linije, saopćio je ministar informacija Gazi Aridi.

Prema sigurnosnim i političkim izvorima, libanska armija je već pozvala rezerviste pred moguće raspoređivanje na jugu.

Hezbollah je objavio da neće poštovati prekid vatre dok izraelski vojnici ne napuste jug Libana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.