Svijet
0

Bush: Oni koji zagovaraju povlačenje iz Iraka prave veliku grešku

FENA
Američki predsjednik George Bush je u saveznoj državi Utah u četvrtak još jednom branio rat u Iraku u prvom od nizu govora kojima je cilj da se pridobije podrška javnosti za politiku administracije.

Američki predsjednik je u svom govoru priznao da su ovo "nemirna vremena" u Iraku, međutim da oni koji zagovaraju povlačenje američkih snaga iz te zemlje "ne mogu više biti u krivu" negoli to već jesu.

Predsjednik je potom malo ublažio svoju kritičnost prema protivnicima njegove politike, nazivajući neke od njih domoljubima.

Do ovog dolazi nakon kontroverze koju je u javnosti izazvala izjava ministra odbrane Donalda Rumsfelda koji je sugerirao da protivnici rata u Iraku pate od "intelektualne i moralne smušenosti" koja oslabljuje slobodna društva, podsjetio je Glas Amerike.

Rumsfeld je ove komentare iznio u obraćanju velikoj udruzi američkih veterana Američka legija, istoj organizaciji kojoj se obratio predsjednik Bush.

Inače ovo je početak trećeg niza govora američkog predsjednika ove godine, a nastavit će se preko svečanosti na kojima će se obilježiti peta godišnjica terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine.

Najnoviji niz govora dolazi dva mjeseca prije izbora za američki Kongres, međutim predsjednik Bush je danas napomenuo kako nije riječ o političkim govorima.

Gradonačelnik Salt Lake City, gdje je konvencija Američke legije održana, bio je među demokratima koji su prigovorili Rumsfeldovim riječima. Rocky Anderson je listu Los Angeles Times rekao da ne samo da je nepatriotski stajati iz predsjednika bez obzira da li je u pravu li nije, nego je, citirajući bivšeg predsjednika Theodorea Roosevelta, moralna izdaja. Anderson je dan prije dolaska predsjednika Busha u Salt Lake City predvodio hiljade demonstranata protiv rata.