'Bush i Blair su bili zaslijepljeni prijetnjom Saddama Husseina'

F
FENA
5.12.2009. u 14:57
0
2
'Bush i Blair su bili zaslijepljeni prijetnjom Saddama Husseina'
0
'Bush i Blair su bili zaslijepljeni prijetnjom Saddama Husseina'
Ubijeđenost Georgea W. Busha i Tonyja Blaira da Saddam Hussein predstavlja prijetnju spriječila ih je da vide kako ni jedan dokaz ne opravdava rat radi svrgavanja prvog iračkog čovjeka, ocijenio je u bivši glavni UN-ov inspektor u Iraku Hans Blix u razgovoru za Daily Mail.
Američki predsjednik i britanski premijer su "bili zavedeni, a zatim su zaveli javnost" u vezi s razlozima za rat, objasnio je za dnevni list Daily Mail Hans Blix, koji je prije invazije 2003. godine predvodio ekipu istražitelja koji su u Iraku tražili oružje za masovno uništavanje.

"Oni su bili ubijeđeni da imaju pred sobom zlu osobu, tražili su dokaze i povjerovali su u njih bez kritičkog ispitivanja", objasnio je 81-godišnji Blix.

Kako nisu imali saglasnost Ujedinjenih nacija, Washington i London su opravdali invaziju na Irak 2003. godine navodnim postojanjem oružja za masovno uništenje u toj zemlji, ali oružje tog tipa tamo nije pronašla ni ekipa Hansa Blixa niti je ono pronađeno poslije svrgavanja Saddama Husseina.

U novembru je u Velikoj Britaniji počela zvanična istraga o angažiranju britanske vojske u Iraku čije su posljednje borbene trupe napustile zemlju početkom godine.

Daily Mail piše da Blix nije pozvan da svjedoči pred britanskom istražnom komisijom koja treba da sasluša Blaira početkom 2010. godine.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: