{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush domaćin iftaru u Bijeloj kući

F
19.9.2008. u 13:35
0
11
Bush domaćin iftaru u Bijeloj kući
0
Bush domaćin iftaru u Bijeloj kući
Foto: AP
Američki predsjednik George Bush je u srijedu bio domaćin u Bijeloj kući na ramazanskoj večeri, iftaru, tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.
Bila je to osma predsjednikova ramazanska večera u osam godina koliko se nalazi u Bijeloj kući. Američki predsjednik je zahvalio za mnoge načine na koje su američki muslimani obogatili živote svih Amerikanaca.

"Jedna od velikih snaga naše zemlje je vjerska raznovrsnost. Amerikanci prakticiraju mnogo različitih vjera. Svi mi dijelimo vjerovanje u pravo da se slobodno moli. Odbacujemo fanatizam u svim njegovim oblicima. I tokom posljednjih osam godina moja administracija je ponosna što je mogla surađivati s američkim muslimanima na promicanju pravde i tolerancije svih vjera", rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik je izdvojio neke on prisutnih na iftaru, uključujući one koji rade na američkom svemirskom programu, kao i one koji su ostvarili značajne rezultate na polju zdravstvene zaštite i tehnologije:

"Mislioci i znanstvenici muslimani pomaknuli su granice ljudskog znanja. Ljudi svih vjera imali su koristi od postignuća muslimana u poljima od filozofije i pjesništva do matematike i medicine. Na početku novog stoljeća, muslimani u Sjedinjenim Državama nastavljaju tu ponosnu tradiciju inovacija i izuma."

Predsjednik Bush je dodao da su Sjedinjene Države sklopile partnerstva s muslimanima diljem svijeta kako bi se širila sloboda:

"Pomažemo narodima Iraka i Afganistana da izgrade slobodno društvo nakon desetljeća tiranije. I tokom ovog mjeseca razmišljanja sjetit ćemo se hrabrih američkih muslimana koji nose uniformu oružanih snaga Sjedinjenih Država. Oni predstavljaju najbolje u našoj zemlji. Čast mi je biti njihov vrhovni zapovjednik."

Predsjedniku su se na večeri u Državničkoj blagovaonici pridružili gosti među kojima se nalazio i kuvajtski premijer Sheikh Nassar Muhammad al-Ahmad al-Sabah. Kuvajtska novinska agencija javlja da je premijer u Washingtonu na razgovorima širokog spektra, uključujući i budućnost četvorice Kuvajćana koji se nalaze u pritvornom centru američke vojske Guantanamo Bay na Kubi, javio je Glas Amerike.Imam u američkoj vojsci Abdullah Hulwe predvodio je molitvu, tražeći od Boga da zajamči nazočnima snagu kako bi se hrabro i mudro mogli nositi sa svim opasnostima, a sa svim događajima disciplinirano i lojalno:

"Pomogni nam da iskoristimo naš post kao instrument za poboljšavanje cijelog ljudskog roda i mira po cijelom svijetu. Zahvaljujemo ti za snagu karaktera koju nam Ramazan daje. Pomogni nam da je koristimo za odbranu i očuvanje slobode sa svom pravednošću i mirom kao vrhovnom žudnjom naših srdaca."

Više od milijarde muslimana diljem svijeta slavi sveti mjesec ramazan postom, molitvom i dobročinstvom. Vjeruju da ovaj praznik označava otkrivenje Božije riječi u Kur'anu poslaniku Muhammedu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: