Objašnjenje spore reakcije
0

Bush: 11. septembra sam pokušao pokazati smirenost

Sarajevo-x.com
George Bush
George Bush
George W. Bush izjavio je u intervjuu za National Geographic Channel da je njegova blijeda reakcija na vijesti o napadima 11. septembra 2001. godine namjerna odluka kako bi prikazao auru smirenosti u krizi.

Bush je u vrijeme napada boravio na Floridi gdje se družio sa učenicima. Ovaj događaj zabilježen je kamerama i često je korišten kako bi se Bush kritikovao za navodno totalnu zbunjenost na informacije o napadu.

"Moja prva reakcija je bila bijes. Ko bi dovraga to uradio Americi? Zatim sam se fokusirao na djecu u učionici, na razliku između njihove nevinosti i zla u napadima koji traju", izjavio je bivši američki predsjednik.

Bush je kazao da je mogao da vidi kako novinari u pozadini učionice dobijaju vijesti o napadima, da je to "izgledalo kao da gleda nijemi film" i da je znao da će mnogi ljudi pratiti njegovu reakciju.

"Donio sam odluku da ne napustim odmah učionicu, kako ne bih uznemirio djecu, želio sam da prikažem smirenost", objasnio je Bush svoju odluku da nastavi da sjedi i ostane tih.

"Prisustvovao sam u dosta kriza da znam da lider mora pokazati svoju smirenost", dodao je on.

National Geographic Channel će prikazati sat vremena dug intervjuu 28. augusta u sklopu programa posvećenog desetoj godišnjici napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Većina intervjua je o prvim minutama i satima kada su teroristi oteli četiri aviona koje su zabili u Svjetski trgovački centar i Pentagon.