{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Burns: Hrvatska, Makedonija i Albanija dobro napreduju ka NATO-u

F
13.2.2006. u 22:38
0
0
Burns: Hrvatska, Makedonija i Albanija dobro napreduju ka NATO-u
0
Burns: Hrvatska, Makedonija i Albanija dobro napreduju ka NATO-u
Hrvatska, Makedonija i Albanija ostvaruju dobar napredak u naporima za učlanjenje u NATO savez – glavni je naglasak sastanka ministara vanjskih poslova triju navedenih zemalja s Nicholasom Burnsom, podsekretarom za politička pitanja u State Departmentu.
Sjedinjene Države ocjenjuju da sve tri zemlje Jadranske povelje nedvojbeno dobro napreduju u provođenju reformi, a o pitanju Hrvatske Nicholas Burns je rekao: "Hapšenjem generala Gotovine Hrvatska je učinila veliki korak naprijed. Cijenimo dobru saradnju koju imamo s hrvatskom vladom u nizu pitanja. Hrvatska vlada sudjeluje u koalicijskim naporima u Afganistanu i za to smo jako zahvalni. Mislim da sve tri vlade čiji su predstavnici ovdje mogu učiniti još i više. Ostvaren je dobar napredak naročito što se tiče Hrvatske. Naše dvije zemlje se dodatno približavaju. Bilateralni odnosi su sve bolji."

Burns nije htio konkretno odgovoriti na pitanje je li realistično očekivati poziv za ulazak Hrvatske u NATO u savez 2008. godine što je rok koji spominju hrvaski dužnosnici.

Američka administracija bi, rekao je američki podtajnik za politička pitanja, prenosi VOA, željela vidjeti predanost Hrvatske, Makedonije i Albanije dodatnim izdvajanjima za odbranu, zatim da su voljne razmjestiti svoje vojnike u NATO-ovim misijama, eliminirati korupciju te nastaviti s učvršćivanjem demokratije.

Burns je dodao da će Sjednjene Države i dalje voditi aktivnu politiku u regiji kako bi to područje ostalo mirno, stabilno i bilo prosperitetno.

Ministrica Kolinda Grabar Kitarović je naglasila da jugoistok Evrope zaslužuje jasan signal u smislu proširenja NATO saveza te kako se nada da je proces proširenja otvoren i da će se odvijati paralelno s transformacijom saveza.

Bosna i Hercegovina, koju predstavlja ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić, učestvuje na sastanku zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje u statusu promatrača, kao i Srbija i Crna Gora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: