Svijet
10

Burns: Hoće li svjetske sile doživjeti "momenat Srebrenice" i zaustaviti krvoproliće u Siriji?

Klix.ba
(Foto: AFP)
Profesor Nicholas Burns, bivši američki diplomata, pozvao je svijet da zastane i pogleda dešavanja u Siriji te učini sve kako bi zločini prestali. Tu poruku je najprije uputio SAD-u pozvavši ih da konačno počnu djelovati i zaustave rat prije nego što se ponovi Srebrenica.

Tekst Nicholasa Burnsa objavljen je Boston Globeu.

"Kada će SAD i druge globalne sile doživjeti "momenat Srebrenice", kada više neće moći stajati sa strane i posmatrati već konačno početi djelovati?

To je ono što se dogodilo na vrhuncu rata u Bosni i Hercegovini prije gotovo 20 godina, kada je Vojska Republike Srpske ubla više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici, UN-ovoj zaštićenoj zoni. To je bio najveći zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata. To je bio događaj koji je šokirao i posramio zapadne vođe koje su sve do tog trenutka odbijale odlučnu intervenciju.

Ja sam u to vrijeme bio glasnogovornik State Departmenta i mogu posvjedočiti da su dužnosnici SAD-a i Evrope osjećali kolektivnu krivicu zbog nemogućnost da zaštite nevine civile. Kada su šest sedmica nakon genocida u Srebrenici bosanski srbi granatirali tržnicu Markale u Sarajevu, predsjednik Clinton i evropski čelnici su rekli da je dosta.

Tada su naredili intervenciju NATO-a, a sve je to kasnije dovelo do prekida vatre i mirovnog sporazuma u Deytonu.

Pregovori u Ženevi u vezi sa Sirijom nisu pokazali rezultata, svjetske sile su pasivne i razjedinjene te nedostaje kolektivna odlučnost kojom je okončan rat u BiH.

No, nove procjene razmjere krvoprolića u Siriji trebali bi nas nagnati da razmislimo o ljudskoj cijeni naše ravnodušnosti.

Više od 130.000 Sirijaca je poginulo otkako je počeo rat 2011. godine. VIše od 9,3 miliona Sirijaca su izbjeglice, oni su izgubili svoje domove i radna mjesta bježeći od ratnih strahota u svojoj zemlji.

Alep, Homs i brojni drugi gradovi su pod opsadom i bivaju razarani bešćutnim napadima, a civili svakodnevno stradaju.

Nema jednostavnih odgovora na krizu u Siriji. Po vodstvom SAD-a, kopnena invazija zahtijevala bi nešto slično kao u Zaljevskom ratu 1991. godine, tačnije stotine hiljada vojnika.

U međuvremenu, Rusija i Kina nastavljaju štititi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od međunarodnog pritiska. Za sada glavna, ali uglavnom uzaludna, nada su UN-ovi pregovori u vezi sa prekidom vatre i odlaskom Bashara al Assada. S ovakvim tempom, pregovori bi mogli trajati godinama.

Jedina zemlja koja bi mogla nešto učiniti kako bi se zaustavio rat jeste Rusija. No, Vladimiru Putinu je draže da služi u Ženevi kao Assadov de facto advokat.

Putin nikada neće osjetiti taj "momenat Srebrenice" kada je riječ o Siriji. To nam svima daje zadatak da razmislimo koliko još života će biti ugašeno prije nego konačno počnemo djelovati da se zaustave ubistva?", napisao je Burns.