Njemačka
3

Bundestag odobrio slanje njemačkih vojnika i raketa patriot u Tursku

FENA
Bundestag je u petak velikom većinom glasova odobrio slanje njemačkih vojnika i raketa Patriot u Tursku u okviru NATO misije.

Za ovu odluku glasao je 461 poslanik, a protiv je bilo 86, dok je suzdržanih bilo osam.

Tako će Njemačka od januara naredne godine stacionirati dvije raketne baterije i 400 vojnika na oko 140 kilometara od tursko-sirijske granice, a njihov mandat će trajati do kraja januara 2014. godine, prenosi AFP.

Holandski premijer Mark Rutte u četvrtak je potvrdio da Holandija, Njemačka i SAD blisko sarađuju s Turskom na tome da "osiguraju da rakete budu razmještene što prije" i da će one biti operativne krajem januara.

Minsitri odbrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO-a prošle su sedmice saopćili da je odluka o slanju raketa Patriot "isključivo odbrambena mjera koja ima za cilj da kao sredstvo vojnog odvraćanja spriječi da se konflikt u Siriji proširi na Tursku".

Šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle nedavno je na zajedničkoj konferenciji za štampu s ministrom odbrane Thomasom de Meziereom istakao da slanje raketa u Tursku "ni u kom slučaju" ne vodi njihovom razmještanju u Siriji.

Iako mandat njemačkim snagama ističe u januaru 2014. godine, De Meziere je potvrdio da je cilj da se operacija završi i ranije te da će se o tome odlučiti zavisno od stanja na terenu.