Nakon tragedije
5

Bumerang efekt u Iranu: Nesmotrenost režima dovela do pobune u vlastitim redovima

I. Č.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nesmotrenost režima u Iranu, koja je za posljedicu imala obaranje ukrajinskog putničkog aviona, dovela je do pobune među strogo kontroliranim iranskim stanovništvom, što hrani nade Sjedinjenih Država da su ipak moguće eventualne promjene režima u toj zemlji.

Protesti u Iranu se nastavljaju peti dan zaredom nakon što su iranski zvaničnici preuzeli odgovornost za veliku tragediju izazvanu slučajnim obaranjem ukrajinskog putničkog aviona Ukraine International Airlinesa u Teheranu.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif pokušao je podijeliti odgovornost za ubistvo 176 ljudi, kazavši da je ta "ljudska greška" potaknuta "američkim avanturizmom", aludirajući na ubistvo Qassema Soleimanija.

Iranski zvaničnici su danas objavili da je nekoliko osoba uhapšeno u vezi s padom aviona, a predsjednik Hassan Rouhani rekao je da će odgovorni biti kažnjeni.

CNN piše da je priznanje režima u Teheranu da su oni odgovorni za obaranje putničkog aviona ponovo potaklo antivladine osjećaje u toj zemlji, likujući da je sada moguće da dođe do promjene iranskog totalitarističkog režima.

Vodeći politički analitičar u Srbiji Boško Jakšić je za Klix.ba ocijenio, dok iranski zvaničnici još nisu priznali da su odgovorni za obaranje aviona, kako je ubistvo iranskog generala u Iraku dovelo do veće homogenizacije stanovništva u Iranu.

No, samo nekoliko dana poslije je situacija potpuno drukčija, što prema pisanju CNN-a najviše podsjeća na prošlogodišnju situaciju kada su socijalni nemiri u Iranu bili učestali. Zbog toga je, navode, nesuvislo svako upiranje prsta prema Washingtonu.

Protesti su, prema pisanju Al-Monitora, tokom vikenda organizovani pred zgradama Univerziteta Amir Kabir i Tehnološkog univerziteta Sharif. Nešto manje okupljenih bilo je u ponedjeljak, odnosno bilo je više čuvara reda nego demonstranata.

Među kritičarima režima, mahom okupljenim na demonstracijama, su brojni univerzitetski profesori, doktori nauka, liječnici, politički aktivisti, umjetnici i studenti. Tražili su ostavke i kažnjavanje odgovornih za obaranje aviona.

Čelnik iranskog pravosuđa Ayatollah Ebrahim Raisi je, s druge strane, najavio da će iransko ministarstvo vanjskih poslova i komisija za ljudska prava pokrenuti sudski postupak protiv Sjedinjenih Država zbog ubistva zapovjednika Qudsovih snaga.