Svijet
0

Bugarska traži djevojčicu Mariju

FENA
Marija
Marija
Bugarska želi malu Mariju, plavu djevojčicu bračnog para bugarskih Roma koja je 16. oktobra otkrivena u romskom kampu u središnjem dijelu Grčke, saopćile su u utorak bugarske vlasti.

"Agencija za zaštitu djece će uraditi sve što je potrebno da dovede djevojčicu Mariju, pronađenu kod romske porodice u Grčkoj, u regiji Larissa, za koju je dokazano da je kćerka Saše i Atanasa Ruseva iz Nikolajeva", stoji u saopćenju ove vladine agencije.

Dijete će preuzeti socijalni radnici i bit će smješteno u dom za napuštenu djecu ili u udomiteljsku porodicu, dok se ne nađe neko rješenje.

Socijalne službe će odlučiti da li će četverogodišnje dijete biti vraćeno biološkim roditeljima ili drugim članovima porodice ili će biti smješteno u udomiteljsku porodicu ili dom za napuštenu djecu, precizirala je agencija.

Bugarski roditelji su napustili Mariju kada je imala sedam mjeseci. Oni su predmetom istrage u Bugarskoj zbog prodaje djeteta i rizikuju da dobiju kaznu do šest godina zatvora.

Rusevi, nezaposleni, kao i većina bugarskih Roma, žive u krajnjoj bijedi u getu Nikolajevo i brinu o još sedmero maloljetne djece. Kritikovani u medijima zbog nedostatka interesovanja za sudbine ove djece, socijalne službe će od sada biti zadužene da "razrade akcijski plan sa svakim od njih", dodala je agencija.

Nekoliko desetaka romskih porodica živi u getu Nikolajevo u istim uslovima bijede, bez primanja i leže na zemlji u kolibama od gline, naveo je AFP.

Bugarska nevladina organizacija Nadia, koja radi na sprječavanju trgovine djecom, navela je 66 slučajeva prodaje bugarske djece strancima u 2012. godini.