Zategnuti odnosi
361

Bugarska tajna služba ima podatke da je Rusija plaćala javnim ličnostima da šire njenu propagandu

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bugarska tajna služba ima podatke da je Rusija javnim ličnostima, novinarima i političarima plaćala po 2000 eura da šire propagandu, saopćila je glasnogovornica vlade i voditeljica ureda premijera, Lena Borislavova za lokalni radio Darik.

Iako je u ovoj državi vlada izgubila povjerenje, upravljat će državom dok parlament ne izabere novu ili predsjednik ne raspusti parlament i time omogući nove izbore.

Borislavova je objasnila da je novac davan bugarskim poltičarima, poznatim novinarima, analitičarima, politolozima i drugim osobama koje se pojavljuju u javnosti. Isplate su vršene kako bi ove osobe oblikovali javnost po ruskim željama.

"Svi vi koji besplatno pljujete po EU i NATO te podržavate ruske akcije u Ukrajini trebate znati da ste preverani. Oni koji vas inspirišu za to, plaćeni su na mjesečnom nivou," rekla je Borislavova.

Prema njenim tvrdnjama neke javne ličnosti su iskorištene da bi se zbunila javnost i širio strah i neistine.

Bugarska je prošle sedmice protjerala 70 ruskih diplomata zbog optužbi za špijunažu. Krajem aprila Rusija je obustavila isporuka plina za Bugarsku i tako dodatno pogoršala odnose između ove dvije države.