Sporna prošlost
0

Bugarska povukla ambasadora iz BiH

SRNA
Sofia
Sofia
Bugarsko Ministarstvo inostranih poslova povuklo je prvu grupu od 13 ambasadora, za koje je Komisija za lustraciju utvrdila da su sarađivali sa bivšim tajnim službama.

U bugarsko Ministarstvo, između ostalih, povučeni su ambasadori Bugarske u BiH Andrej Slavčev Transki i Srbiji Georgi Dimitrov.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Bugarske Vesela Černeva izjavila je da su ambasadori 30. aprila bili pozvani na konsultacije u Sofiju, a da su se danas javili na posao u bugarsko resorno Ministarstvo.

Prema njenim riječima, Bugarska će do 1. juna povući i drugu grupu ambasadora, a do kraja juna penzionisati i ostale diplomate za koje je utvrđeno da su bili saradnici bivših vojnih i državnih komunističkih tajnih službi.

"Misijama u zemljama u kojima su smijenjeni ambasadori rukovodiće otpravnici poslova do izbora novih ambasadora ili do isteka mandata ambasadorima koji su povučeni na konsultacije u Sofiju", rekla je Černeva.

Bugarska komisija za lustraciju objavila je krajem prošle godine spisak od 35 ambasadora za koje utvrđeno da su sarađivali sa tajnim službama, a Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je od bugarskog predsjednika Georgija Prvanova, koji je jedini ovlašten po Ustavu, da ih opozove.

Rezoluciju o promjeni diplomata za koje je utvrđeno da su bili saradnici tajnih službi usvojilo je i Narodno sobranje, a bugarski šef diplomatije Nikolaj Mladenov najavio je promjene u Zakonu o diplomatskoj službi.
Bugarski mediji javljaju da su, osim iz BiH i Srbije, povučeni i ambasadori	u Grčkoj, Rumuniji, Gruziji, Kini, Švedskoj, Njemačkoj, Litvaniji, Bjelorusiji i Makedoniji, kao i u UN i UNESKO-u.