Postoji "kvaka"
15

Bugarska i Rumunija nakon godina čekanja djelimično ulaze u schengensku bezviznu zonu

B. H.
Foto: EU
Foto: EU
Nakon 13 godina čekanja, Bugarska i Rumunija će se u nedjelju djelimično pridružiti schengenskom prostoru slobodnog kretanja. Njihovi građani moći će putovati zračnim i pomorskim prometom bez graničnih kontrola, ali će kontrole ostati na kopnenim granicama.

Puni pristup obiju zemalja Schengenu blokirala je Austrija, strahujući od priljeva tražitelja azila. Djelimični ulazak u Schengen "važna je prekretnica" za Bugarsku i Rumuniju, rekao je vanjskopolitički analitičar Stefan Popescu. Simbolizira "pitanje dostojanstva i pripadnosti Evropskoj uniji.

Ističe da se "svaki Rumun koji je morao voziti odvojenom trakom od ostalih europskih građana osjećao je da se prema njemu postupa drugačije".

Prema rumunskoj vladi, schengenska pravila primjenjivat će se na četiri morske luke i 17 aerodroma, od kojih je najveći aerodrom Otopeni u blizini Bukurešta. Osoblje od granične policije do imigracijskih službenika posvuda će biti pojačano kako bi se "otkrili oni koji žele iskoristiti beneficije da ilegalno napuste Rumuniju", rekla je vlada.

Na granici s Mađarskom, prema podacima sindikata, autoprijevoznici najčešće čekaju od 8 do 16 sati, na bugarskoj granici od 20 do 30 sati, a najviše tri dana. Bugarske kompanije su ogorčene zbog toga.

"Samo tri posto bugarske robe prevozi se zrakom i morem, a preostalih 97 posto kopnom", rekao je Vasil Velev, predsjednik Bugarske industrijske udruge (BICA). "Dakle, mi smo na tri posto u Schengenu i ne znamo kada ćemo biti tamo s ostalih 97 posto", dodao je.

Bugarska i Rumunija se nadaju da će biti potpuno integrirane u Schengen do kraja godine, no stav Austrije dosad se nije puno promijenio. Takozvani schengenski prostor stvoren je 1985. Danas, zahvaljujući njemu, gotovo 420 miliona ljudi može slobodno putovati bez unutarnjih graničnih kontrola na području većem od četiri miliona kvadratnih kilometara.

Nakon pristupanja Bugarske i Rumunije, imat će 29 članica - 25 od 27 članica EU, te Švicarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn.