Bruxelles
0

Bugarska i Rumunija još će čekati na ulazak u Schengen

FENA
Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Evropske unije raspravljat će u četvrtak u Bruxellesu o ulasku Bugarske i Rumunije u schengenski prostor ali će zbog protivljenja Holandije najvjerojatnije odluka o tome biti odgođena.

U Bruxellesu se u četvrtak i petak sastaje Vijeće za pravosuđe i unutrašnje poslove. U okviru toga sastanka, najprije se u četvrtak sastaju ministri unutrašnjih poslova, a u petak ministri pravosuđa.

Poljsko predsjedništvo najavilo je da će tražiti da se donese odluka o Bugarskoj i Rumuniji, ali ističe da će to zavisiti od stajališta Holandije.

  • To je vrlo osjetljivo pitanje. Neke zemlje članice sada se više protive njihovu ulasku nego što je to bio ranije slučaj, rekao je poljski diplomat koji je želio ostati neimenovan.

Bilo je predviđeno da Bugarska i Rumunija uđu u jedinstveni prostor bez unutarnjih granica u proljeće ove godine, nakon što je Komisija ocijenila da ispunjavaju tehničke kriterije, ali je to zaustavljeno zbog protivljenja više zemalja članica.

Proljetos su se Njemačka i Francuska usprotivile ulasku dviju zemalja u schengenski prostora tražeći od njih da pojačaju borbu protiv korupcije, a sada se najviše protivi Holandija.

Poljsko je predsjedništvo sada pripremilo kompromisni prijedlog koji predviđa postupni ulazak Bugarske i Rumunije u dvije faze – granične kontrole bile bi ukinute u zračnim i morskim lukama do kraja oktobra ove godine, a odluka o otvaranju kopnenih granica bila bi odgođena za sljedeću godinu.

  • Mi ćemo nastojati da se donese odluka o otvaranju granica s tim zemljama, ali će sve ovisiti o političkoj volji Holandije, rekao je jedan poljski diplomat.

Ministri će također razgovorati o uspostavi zajedničkog evropskog sistema azila, koji bi trebao postati stvarnost sljedeće godine, te o promjenama Schengenskog sporazuma na temelju prijedloga koji je prošle sedmice predstavila Komisija.

Evropska komisija predložila je promjene u Schengenskom sporazumu kojima bi se ograničilo pravo zemalja članica da jednostrano uvode privremene kontrole na svojim granicama, što je odmah naišlo na protivljenje nekih država EU-a.

Po sadašnjim pravilima, zemlje članice mogu privremeno suspendirati odredbe Schengenskog sporazuma i jednostrano uvesti granične kontrole u slučaju terorističkih prijetnji ili velikih političkih i sportskih događaja, koji sa sobom nose sigurnosne rizike.

Suspenzija schengenskih propisa moguća je u razdoblju do 30 dana, a zemlja koja ih uvodi treba samo obavjestiti ostale zemlje članice i Komisiju o svojoj odluci.

Sada Komisija predlaže da se to pravo ograniči na najviše pet dana, a za duže razdoblje da se traži odobrenje od Komisije. Zauzvrat, Komisija predlaže da se proširi mogućnost uvođenja suspenzije i u slučajevima masovnog priljeva imigranata ili kada neka od zemalja članica nije u stanju nadzirati vanjske granice. Grčku se primjerice često optužuje da ne kontrolira u potpunosti granice s Turskom.

Očekuje se da će Vijeće donijeti odluku o potpisivanju sporazuma o razmjeni podataka za putnike u aviosaobraćaju s Australijom te razmotriti trenutno stanje u pregovorima o istom sporazumu s Kanadom i Sjedinjenom Državama.

Ministri pravosuđa će u petak, između ostalog, razgovarati o prijedlogu direktive o pravima evropskih građana u slučajevima kada su optuženi u drugoj zemlji, prenosi u srijedu Hina.