Diplomatski izvori
0

Bugarska će se izolovati ako blokira reformu Schengena

FENA
Ukoliko Bugarska ispuni prijetnje svog šefa diplomatije Nikolaja Mladenova da će vetom blokirati promjene Schengenskog sporazuma, onda će dospjeti u tešku izolaciju u EU, upozorio je diplomatski izvor iz Den Haaga u izjavi za sofijski dnevnik Sega.

Pogrešno je očekivanje da će Holandija 22. septembra na sjednici Vijeća ministara unutarnjih poslova EU biti usamljena u stavljanju veta na prijem Bugarske i Rumunije u Schengensku zonu. Holandija ima podršku još nekoliko zemalja, ali su one, kako je rečeno, odlučile da Haag igra glavnu ulogu, prenosi u utorak Tanjug.

  • Ukoliko Bugaska uzvrati vetom u schengenskom zakonodavstvu onda će štetiti interesima ne samo Holandije, već i svih država EU i tako će se samoizolovati, upozorio je neimenovani izvor.

Odluka da li će Bugarska i Rumunija biti primljeni u članstvo schengenskog prostora, koje omogućava slobodu kretanja i bezvizni režim, biće donijeta u Bruxellesu 23. septembra.

Holandija je potvrdila svoj stav da će uložiti veto na prijem Bugarske i Rumunije. Kao razlog navodi nedovoljne rezultate u borbi protiv korupcije sadašnje ali i predhodne vlade, kao i parlamenta.