{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bugarska će se izolovati ako blokira reformu Schengena

F
20.9.2011. u 11:59
0
3
Bugarska će se izolovati ako blokira reformu Schengena
0
Bugarska će se izolovati ako blokira reformu Schengena
Ukoliko Bugarska ispuni prijetnje svog šefa diplomatije Nikolaja Mladenova da će vetom blokirati promjene Schengenskog sporazuma, onda će dospjeti u tešku izolaciju u EU, upozorio je diplomatski izvor iz Den Haaga u izjavi za sofijski dnevnik Sega.
Pogrešno je očekivanje da će Holandija 22. septembra na sjednici Vijeća ministara unutarnjih poslova EU biti usamljena u stavljanju veta na prijem Bugarske i Rumunije u Schengensku zonu. Holandija ima podršku još nekoliko zemalja, ali su one, kako je rečeno, odlučile da Haag igra glavnu ulogu, prenosi u utorak Tanjug.

- Ukoliko Bugaska uzvrati vetom u schengenskom zakonodavstvu onda će štetiti interesima ne samo Holandije, već i svih država EU i tako će se samoizolovati, upozorio je neimenovani izvor.

Odluka da li će Bugarska i Rumunija biti primljeni u članstvo schengenskog prostora, koje omogućava slobodu kretanja i bezvizni režim, biće donijeta u Bruxellesu 23. septembra.

Holandija je potvrdila svoj stav da će uložiti veto na prijem Bugarske i Rumunije. Kao razlog navodi nedovoljne rezultate u borbi protiv korupcije sadašnje ali i predhodne vlade, kao i parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: