{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budućnost Evrope dovedena u pitanje zbog dužničke krize

F
27.6.2012. u 18:49
1
4
Budućnost Evrope dovedena u pitanje zbog dužničke krize
1
Budućnost Evrope dovedena u pitanje zbog dužničke krize
Budućnost eurozone i cijele Evrope dovedena je u pitanje zbog dužničke krize, upozorio je šef Instituta za međunarodne finansije (IIF) Charles Dallara.
"Verujem, i ovo nije pretjerivanje, da nije u pitanju samo budućnost eura, već budućnost Evrope", rekao je Dallara.

On je ocijenio da je, zbog toga, predstojeći samit u Bruxellesu, koji će se održati u četvrtak i petak, "možda najvažniji od osnivanja EU".

"Radi se o vraćanju povjerenja dugoročnih investitora kao što su penzioni fondovi i osiguravajuće kuće, a plašim se da će oni dozvoliti da ih uvjerimo samo sveobuhvatnim rješenjima", rekao je on.

Evropljani su pod pritiskom da pronađu rješenje za izlazak iz krize, na samitu koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu, ali bi pregovore mogle da ugroze njihove nesuglasice zbog predložene monetarne unije i ambiciozne strategije rasta.

Cilj skupa nije ko zna koji po redu plan spasavanja iz krize, već pravljenje nacrta ekonomske unije.

Evropa odbija da iskoristi svoj zajednički potencijal i "zbog toga mnogi od nas misle da bi objedinjavanje fiskalnih politika imalo smisla", smatra šef IIF-a.

"Što se tiče toga, ne mislim da je Njemačka najveći problem. Nijemci navode, i ja ih potpuno razumijem, da zemlje eurozone moraju da se odreknu suvereniteta, jer je to jedini način za primjenu budžetske discipline u fiskalnoj uniji", dodao je on.

Na pitanje o Grčkoj, Dallara je rekao da Atini treba dati više vremena da smanji javni deficit.

"To, međutim, ne znači da pomoć treba pružiti bez ikakvih uvjeta. Štaviše, potrebno je ubrzati strukturne reforme", ocijenio je on.

Dallara je upozorio na posljedice eventualnog izlaska Grčke iz eurozone, navodeći da "nije pitanje da li je trebalo da se vjenčamo, već koliko će razvod koštati. Ukoliko Evropljani ne žele da rizikuju tri ili četri godine recesije i političkih nemira, onda ne treba da se igraju sa vatrom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: