{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budući šef NSA namjerava i dalje prikupljati telefonske podatke

F
11.3.2014. u 17:46
2
5
Budući šef NSA namjerava i dalje prikupljati telefonske podatke
2
Budući šef NSA namjerava i dalje prikupljati telefonske podatke
Michael Rogers, budući šef NSA
Kandidat kojeg je američki predsjednik Barack Obama izabrao za rukovođenje Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA) objasnio je u utorak kako želi više transparentnosti u akcijama američke obvještajne agencije, ali je ocijenio "vitalnim" da se nastavi prikupljanje podataka iz telefonskih poziva.
Ako to potvrdi Senat, viceadmiral Michael Rogers će zamijeniti generala Keitha Alexandera koji odlazi u penziju u trenutku kad je NSA na udaru kritika zbog obima njegovih programa prikupljanja obavještenja o privatnim životima Amerikanaca, što je otkrio bivši savjetnik NSA Edward Snowden.

Pred komisijom vojnih snaga koja ga je saslušavala, viceadmiral Rogers je kazao kako želi da istakne "transparenost" u aktivnostima Agencije.

Ali, isto tako se založio da obavještajnim službama ostane mogućnost da dobivaju podatke iz telefonskih poziva.

"Od vitalnog je interesa da budemo u mogućnosti brzo ispitati telefonske komunikacije povezane s teroristima kako bi se utvrdilo da li postoji neka mreža", kazao je viceadmiral.

"Treba da djelujemo tako da se poštuju procedure. I kada napravimo grešku, ako ne poštujemo procedure, moramo otvoreno izložiti koji su razlozi za to", objasnio je on.

Michael Rogers trenutno rukovodi aktivnostima američke mornarice u cyber prostoru, nakon što je bio na čelu obavještajne sekcije međuarmijskog zapovjedništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: