Svijet
4

Barack Obama: Nećemo više špijunirati saveznike ako ne postoji jak razlog

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki napori spriječili su višestruke napade i spasili mnoge živote, ne samo u SAD, izjavio je večeras američki predsjednik Barack Obama u govoru u State Departmentu.

On je večeras u obraćanju naciji iznio načine na koji će biti promijenjen rad obavještajnih službi u SAD nakon otkrića o špijunskom programu NSA koje je prošle godine otkrio Edward Snowden.

On je obećao da američke obavještajne agencije neće rutinski špijunirati komunikacije lidera najbližih saveznika SAD.

"Jasno sam stavio do znanja obavještajnim agencijama da ukoliko ne postoji jak razlog iz domena nacionalne bezbjednosti, nećemo nadgledati komunikacije šefova država i vlada zemalja naših bliskih prijatelja i saveznika", rekao je Obama.

On je dodao da je senzacionalan način na koji su u javnost procurile informacije o špijunskom programu NSA doveo do stvaranja tenzija.

"U isto vrijeme time je omogućen uvid neprijateljima u naše metode rada što bi moglo da ima negativan učinak na naše operacija u godinama koje slijede", rekao je on.

Govoreći o prikupljanju podataka on je rekao da veliki broj zapisa o telefonskim razgovorima ne sadrži sam razgovor već i imena ljudi koji razgovaraju, brojeve telefona, kao i vrijeme i dužinu razgovora.

On je dodao da će američka obavještajna služba nastaviti da prikuplja informacije o namjerama drugih vlada i neće se nikome izvinjavati zbog činjenice da su američke špijunske službe efikasnije.