Svijet
0

Buckinghamska palata negirala izvještaj da kraljica Elizabeth podržava "Brexit"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Buckinghamska palata u srijedu je odbacila kao "lažan" novinski izvještaj da kraljica Elizabeth podržava britanski izlazak iz Evropske unije, navodeći da monarhinja ostaje politički neutralna.

Ispod naslovnice "Kraljica podržava Brexit", novine Sun navele su riječi neidentifikovanih izvora da je Elizabeth izrazila protivljenje britanskom članstvu u EU barem u dva navrata u protekloj deceniji.

"Kraljica ostaje politički neutralna, kako je i bila 63 godine", navodi portparol kraljice u reakciji poslanoj putem emila.

"Nećemo komentirati lažne tvrdnje anonimnih izvora. Ovaj referendum je nešto o čemu će odlučivati britanski narod", kazao je portparol.

Ankete javnosti pokazuju da su glasači podijeljeni oko članstva u EU uoči referenduma zakazanog 23. juni, pa bi čak i mišljenje da bi kraljica Elizabeth mogla podržati izlazak iz 28-članog bloka moglo naškoditi kampanji zadržavanja Britanije u EU.

Sun, koji je vlasništvu News Corp Ruperta Murrdocha, citirao je riječi neidentifikovanog izvora da je Elizabeth iznenadno rekla ondašnjem zamjeniku premijera Nicku Cleggu na ručku u dvorcu Windsor u 2011. godini da se EU kreće u pogrešnom pravcu.

Clegg je odbacio taj izvještaj kao nonsens.

"Uopće se ne sjećam da se tako nešto desilo a to je vrsta dešavanja koju ne bih zaboravio", navodi Clegg na Twitteru.

Sun, najtiražnije dnevne novine u Britaniji, koje su u više navrata su kritikovale britansko članstvo u EU, također navode da je monarhinja poručila poslanicima na odvojenom sastanku da ne shvaća Evropu.

Upitan da prokomentira negiranje Buckinghamske palate, portparol novina je izjavio: "Sun stoji iza svoje priče, koju je osigurao veoma pouzdan izvor".

Manje od sedmicu dana uoči škotskog referenduma o škotskoj nezavisnosti iz 2014. godine, Elizabeth je izjavila kako se nada da će Škoti pažljivo promisliti o svojoj budućnosti, u komentaru koji je protumačen kao davanje podrške onima koji nastoje sačuvati Ujedinjeno Kraljevstvo, prenosi Reuters.