Svijet
0

Brexit: Da je referendum danas, Velika Britanija bi napustila EU

Klix.ba
Kampanja za napuštanje Evropske unije u Ujedinjenom Kraljevstvu (Brexit) na osnovu posljednjih anketa vodi za četiri do pet posto u odnosu na opciju za ostanak u evropskoj porodici država.

Kako prenosi Reuters, na osnovu anketa koje su načinile agencije ICM i YouGov, tri sedmice prije zakazanog referenduma, opcija o napuštanju Evropske unije najpopularnija je među građanima Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Ankete su načinjene u vrijeme kada se kampanje za ostanak i izlazak iz EU dodatno zagrijavaju, te u vrijeme kada engleska funta gubi vrijednost u odnosu na američki dolar. Najveći pokretači odluke kod građana su njihov stav prema imigrantima i izbjeglicama, te prema domaćoj ekonomiji u odnosu na onu evropsku.

U anketi ICM-a koja je obuhvatala 1.741 osobu, a koja je izvedena od 3. do 5 juna, 48 posto ispitanih preferira izlazak UK iz Evropske unije, dok 43 posto želi da njihova zemlja ostane u zajedništvu sa Njemačkom, Francuskom, belgijom i drugim članicama EU.

Anketa koju je organizovala agencija YouGov i koja je izvršena uz pomoć 3.495 građana od 1. do 3. juna, pokazuje da 45 posto glasača želi da Velika Britanija izađe iz EU, dok 41 posto želi da ona ostane netaknuta.

Treba napomenuti da su kampanje oba tabora uperena ka 11 posto onih koji još uvijek nisu odlučili kako se izjasniti na referendumu koji je zakazan za 23. juni.