Svijet
54

Bucca - američki zatvor koji je stvorio Islamsku državu

Klix.ba
U martu 2009. godine američka vojska oslobodila je stotine zatvorenika iz kampa Bucca na jugu Iraka, a čelnici grada Garme koji se nalazio u blizini zatvora izrazili su bojazan da će oslobođeni uzrokovati još veće probleme.
Foto: AFP
Foto: AFP

Bili su upravu jer su oni pet godina poslije postali glavna snaga Islamske države.

"Ovi ljudi nisu sadili cijeće u baštama", rekao je šef policije Saad Abbas Mahmoud za The Washington Post, koji je procijenio da se 90 posto zatvorenika vratilo u rat. Kroz kamp je prošlo oko 100.000 zatvorenika, a on danas predstavlja prvo poglavlje u stvaranju Islamske države (IDIL).

Foto: AFP
Foto: AFP

Mnogi komandanti i vođe IDIL-a bili su zatvoreni u Bucci, uključujući Abu Bakra al-Bagdadija. Ako je suditi prema bivšim američkim komandantima i vojnicima u zatvoru, Bucca je predstavljala jedinstveno mjesto gdje su se zatvorenici mogli dodatno radikalizovati. Na kraju je sve rezultiralo stvaranjem najveće prijetnje po Bliski istok.

Foto: AFP
Foto: AFP

Devet članova vrha Islamske države provelo je svoje vrijeme u zloglasnom kampu. Osim Bagdadija, koji je tamo proveo pet godina, IDIL-ov drugi čovjek Abu Muslim al-Turkmani također je dodatno radikalizovan unutar zidova vojnog zatvora. IDIL-ov ubijeni komandant Hadži Bakr i vođa stranih boraca unutar grupe Abu Kasim također su bili zatočeni u ovom zatvoru.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Prije zatočeništva, Al-Bagdadi i njegovi sljedbenici bili su nasilni islamisti sa namjerom da se osvete Americi. Boravak u zatvoru samo je produbio njihova uvjerenja, a sama Bucca je postala kao univerzitet za teroriste – radikalni militanti bili su profesori, ostali zatvorenici bili su studenti, a čuvari su bili nevidljivi skrbnici", objasnio je bivši vojnik Andrew Thompson.

Foto: AFP
Foto: AFP

Bivši komandant u zatvoru James Skylar Gerrond rekao je da je Bucca bila puna varnica.

"Mislili smo da zatvor umjesto da drži zatvorenike zapravo kreira pritisak koji će rezultirati ekstremizmom", rekao je Gerrond koji je u kampu radio od 2006. do 2007. godine, u periodu kada je u njoj boravio vođa Islamske države.