Svijet
9

Gdje su zatvorenici iz Gvantanama: BiH, Francuska, Urugvaj, Engleska...

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon više od deset godina postojanja zatvora Gvantanamo iz njega je izašlo oko 630 zatvorenika koji danas žive u više od 50 zemalja svijeta.

U posljednjih nekoliko dana oslobođeno je šest sada bivših zatvorenika koji su svoj dom pronašli na teritoriji Urugvaja. Još u martu predsjednik Jose Mujica, koji je i sam bivši politički zatvorenik, počeo je dogovor sa američkim vlastima koje su ga zamolile da uskoro oslobođenim zatvorenicima pruži utočište.

Dva mjeseca poslije Mujica je objavio da će zatvorenike primiti u Urugvaj i pružiti im novi život, ali je potom došlo do odgode oslobađanja. Danas, sedam mjeseci poslije, šest bivših zatvorenika koji su kažnjeni zbog svojih navodnih veza sa islamskim teroristima svoj novi dom pronašlo je u državi koja odobrava homoseksualne brakove i gdje je marihuana legalna.

Ipak, Mujica je imao svoje uslove, ticali su se potpune slobode šest osoba.

"Mi nikada nećemo biti 'veliki zatvor' za Sjedinjene Američke Države, ali spremni smo da primimo te ljude kako bismo im dali novi život dostojan svih državljana Urugvaja", rekao je Mujica.

Oslobođeni zatvorenici često se ponovo nađu u nezavidnom položaju. Primjer je Moazzam Begg, koji se nakon oslobađanja vratio u rodnu Englesku, gdje je postao aktivista za ljudska prava. Ipak, ponovo je uhapšen zbog navodnih veza sa teroristima u Siriji. Sve su optužbe ubrzo pale i Begg je ponovo oslobođen.

Među 630 oslobođenih zatvorenika je i Lakhdar Boumediene, član tzv. Alžirske grupe čije članove su uhapsile bh. vlasti i predale ih američkom pravosuđu 2001. godine. On je oslobođen 2009. godine nakon dugotrajne pravne borbe i štrajka glađu. Danas živi sa porodicom u francuskoj Provansi.

Pored Boumedienea i ostali članovi grupe su sada na slobodi, a Bensayah Belkacem je posljednji oslobođeni i danas živi u Alžiru.

Hadj Boudella se vraćen u Bosnu i Hercegovinu, Sabir Mahfouz Lahmar je poput Boumedienea svoj novi dom našao u Francuskoj, Mustafa Ait Idir i Mohammed Nechle također su vraćeni u BiH, istim avionom kao i Boudella, nakon oslobađanja iz Gvantanama u decembru 2008. godine.